Julia Vos

Ondanks de pandemie en de woningnood zijn in 2020 meer studenten op kamers gegaan dan voorgaande jaren, blijkt uit een onderzoek van het CBS. Vooral studenten aan de universiteit zijn het afgelopen jaar meer uit huis gegaan.

Tussen 2016 en 2019 was er elk jaar een daling te meten van het aantal WO-studenten dat op kamers ging. Dat veranderde in 2020, er was een stijging van 45,5 %.

Ondanks dat bijna alles online gedaan werd, zochten studenten toch hun eigen plekje. Zo ook Wouter Boukens (20), student Communicatie en Informatiewetenschappen, heeft dit coronajaar een kamer gevonden in Tilburg. “De reden dat ik op kamers ben gegaan, is omdat ik meer van het studentenleven wilde genieten. Ik zat al een jaar thuis met weinig sociale interactie, ik wilde graag weer nieuwe mensen leren kennen.”

Geen kamer

Toch zijn er ook studenten die wel een kamer wilden hebben, maar waarbij dat niet gelukt is. Zoals Jasmijn Gisler (21), student Toegepaste Biologie, is gestopt met het zoeken van een kamer. “Het is bijna onmogelijk om een kamer te vinden. Het is onwijs duur geworden, in verhouding tot de vierkante meters die je er voor terug krijgt.”

Hoge woningnood

Hoewel studenten het afgelopen jaar merkten dat er een hoge woningnood is, hebben toch veel van hen een kamer kunnen vinden. Lara Schortemeijer (20), student Rechten, vond een kamer op de plek waar ze studeert. “Ik heb redelijk snel een kamer gevonden, ik denk dat het maar een of twee maanden heeft geduurd. Maar ik had niet zoveel haast dus dat was prima.

Thijs den Ouden (19), student Journalistiek, woont net als Wouter en Lara in Tilburg. Hij geeft aan dat hij veel berichten op Facebook heeft gestuurd voor hij beet had. “Ik kreeg op veel van mijn berichten niet eens reactie. Gelukkig was het bij mij wel op de eerste kijkavond raak.”

Ook drukte bij woningcorporaties 

Studentenhuisvesting ‘SSH Student Housing’ hebben het afgelopen jaar ook gemerkt dat veel studenten op zoek waren naar een kamer. De vraag naar een woonruimte is veel groter dan het aanbod. Wel werken ze bij SSH met een systeem, hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je staat op de lijst.

Communicatieadviseur Madelon van Gameren geeft aan dat er per stad verschil zit in de woningnood. “In de steden Rotterdam en Utrecht was de woningnood voor studenten het hoogst. In Groningen was de meeste vraag voor een kamer afkomstig van internationale studenten.” Ondanks de drukte blijft SSH roteren met kamers. Zodra iemand een kamer verlaat, kan er gereageerd worden door nieuwe studenten. Zolang een kamer vrij is, blijft hij beschikbaar.

Julia Vos

Studenten verhuizen naar Universiteitssteden

Alle studenten moeten natuurlijk ergens vandaan komen als ze verhuizen naar een studentenstad. In 2020 zijn de cijfers ten opzichte van 2019 veranderd. Van alle studenten die zijn verhuisd, kwamen de meeste uit de Randstad. Het hoogste aantal komt uit Zuid-Holland, op de voet gevolgd door Noord-Holland. Helemaal bovenin het land is te zien dat de meeste studenten besloten thuis te blijven wonen, vooral in Drenthe. Ook in Zeeland was het aantal studenten die het nest verlieten erg laag.

Ondanks de krapte, hebben dus toch veel studenten een kamer gevonden. Het is fijn om je eigen plekje te hebben en niet constant je ouders, broers en zussen om je heen te hebben.