Bron Foto: ANP

Vanaf vandaag is er in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een tentoonstelling over Doggerland te bezichtigen. Het hoogtepunt van deze tentoonstelling is de eerste reconstructie van een Nederlandse Neanderthaler, genaamd Krijn.

Dinsdag 7 september is de eerste dag dat bezoekers de tentoonstelling over Doggerland mogen bewonderen. Een bezoek gebeurt wel in tijdsloten, maar dat mag de pret niet drukken. De bezoekers komen alsnog met interesse naar het museum om de nieuwe tentoonstelling te mogen zien. ‘Bijzonder is dat juli de beste maand in 20 jaar was voor het museum, corona is voor ons niet slecht geweest ondanks de beperkingen.’ Legt Luuk Amkreutz (conservator van het Rijksmuseum) uit.

 

Prehistorische glimlach

‘We hebben veel persaandacht gehad met de tentoonstelling zelf, dat alleen is al mooi, maar de reconstructie zelf is wel echt heel bijzonder’, vertelt Luuk Amkreutz. De makers van de reconstructie (Alfons en Adrie Kennis) hebben bewust gekozen voor een glimlach op het gezicht van Krijn. ‘Het mooie aan de reconstructie is dat de glimlach van de Neanderthaler het makkelijker maakt voor mensen om de tentoonstelling te ervaren. De reconstructie ziet er vriendelijk uit voor de bezoekers en dat maakt het een stuk menselijker. Door die glimlach hebben we een mooi beginpunt om het verhaal over die verdwenen wereld van Doggerland te vertellen en dat is naar mijn mening met de tentoonstelling gelukt.’

De tentoonstelling is tot eind oktober in het Rijksmuseum van Oudheden te bezichtigen.