De Efteling heeft niet de insteek om onderdelen van het beeld van Monsieur Cannibale uit te lenen. Gisteravond werd bekend dat erfgoedvereniging Heemschut de Efteling-attractie graag in het Rijksmuseum zou stallen, maar daar wil de Efteling niet aan meewerken.

Steven van Gils, woordvoerder van de Efteling, laat vanmiddag tegenover FHJ-nieuws weten dat de Efteling nog helemaal geen brief heeft ontvangen van erfgoedvereniging Heemschut en ook niet mee wil werken met de plannen voor Monsieur Cannibale: “We hebben nog geen brief ontvangen van vereniging Heemschut, maar we kunnen eigenlijk bij voorbaat al zeggen dat het onze insteek is om geen van onze spullen uit te lenen aan externe partijen. Als we spullen weghalen dan gaan ze in ons depot of ze worden vernietigd, zo ook dit beeld.”

Heemschut

Dat de Efteling de onderdelen van de attractie niet wil uitlenen zal een teleurstelling zijn voor erfgoedvereniging Heemschut, dat zich inzet voor het behouden van culturele erfgoed. Volgens Heemschut directeur Karel Loeff zou het beeld perfect passen in het Rijksmuseum: “Het Rijksmuseum heeft recent nog een belangrijke tentoonstelling over het slavernijverleden georganiseerd en ze zijn natuurlijk het museum van onze nationale geschiedenis.” Eerder al vertelde Loeff op de site van Heemschut dat dit beeld (Monsieur Cannibale) en de discussie eromheen aansluiten op de aandacht van het museum voor het slavernijverleden.

Laatste rit

De attractie Monsieur Cannibale bestond uit een dikke, zwarte man met een pollepel door zijn neus die afgebeeld werd als kannibaal. Nadat er meerdere klachten kwamen over de racistische aard van de attractie besloot de Efteling de attractie aan te passen. De originele Monsieur Cannibale heeft afgelopen zondag zijn laatste ritje gemaakt.