Filmmaker Mijke de Jong krijgt deze prijs toegereikt van de Raad van Toezicht en Directeur-Bestuur van het Nederlandse Film Festival (NFF). Zij ontvangt de prijs voor haar bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur.

De Jong ontvangt de prijs doordat ze volgens de jury goed inspeelt op de actualiteit van de welvarende samenleving waarin we leven. Hierdoor brengt ze werelden en publiek bijeen.
“Mijke creëert een oeuvre dat niemand die het ziet, onberoerd laat. Zij daalt met haar films af in de barsten en scheuren die onze welvarende samenleving vertoont en doet dat vaak letterlijk met haar hele hebben en houden en met haar poten in de klei”, aldus de toelichting van de jury van het NFF.

“Het Gouden Kalf voor de filmcultuur. Halleluja wat een eer! En wat mis ik die cultuur. Volle bioscoopzalen met hoestende mensen, is de festivals, de obscure vertoningen en gepassioneerde gesprekken”, jubelt de winnares.

In 2021 komt Mijke de Jong met een lange speelfilm; Alla Long The Way, gebaseerd op het verhaal van tweelingzussen Nahid en Malileh uit Iran.

Sinds 1981 wordt het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uitgereikt tijdens het Nederlandse Film Festival. De prijs wordt uitgereikt om personen of instanties te eren die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

De uitreiking van de Gouden Kalveren zijn dit jaar op vrijdag 1 oktober.
Opmerkelijk is dat tijdens deze editie van het NFF er geen onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw bij het uitreiken van de prijzen.