Het aantal wespennesten in Nederland is op dit moment 75 tot 80 procent lager dan het aantal gemelde nesten in een ‘gemiddeld’ jaar. Een deksel op je beker of kruidnagel op tafel was dit jaar niet nodig. Dit komt door het extreme weer van het afgelopen jaar.

Bron: Pixabay

Een lager aantal wespen is volgens wespenbestrijder Ad Aarts (74) niet erg: “Van mij hoeft het niet meer zo druk te zijn als vorig jaar. Voor sommige bestrijders zal het vervelend zijn dat er minder nesten zijn, omdat ze werk mislopen.” Aarts bevestigt dat het lage aantal nesten een gevolg is van het extreme weer van het afgelopen jaar. “Een koud en nat voorjaar heeft er voor gezorgd dat veel koninginnen geen nest konden stichten. Dat komt omdat er te weinig vliegjes en muggen in de lucht zijn die dienen als voedsel voor de wespen”, concludeert Aarts. Maar er is meer. “Juist omdat er zo weinig wespen zijn, is het aantal vliegjes en muggen in de lucht gestegen. De insecten dienen namelijk als voedsel voor de wespen”, zegt de wespen bestrijder. 

Extreem weer

Het weer dit jaar lijkt van slag en zal in de toekomst extremer worden. Peter Siegmund (60), klimaatexpert voor het KNMI, verduidelijkt: “De weersituatie van het afgelopen jaar is een deel toeval en deels te wijten aan klimaatverandering. We weten alleen dat de weersituatie heftiger zal worden.” Het weer en het klimaat hebben invloed op de wespen.

Verwachting

Of dit lage aantal wespennesten zich doortrekt naar volgend jaar is niet te voorspellen. “Het is natuur en natuur laat zich niet raden. Het ligt echt aan het weer of er volgend jaar weer zo weinig wespen zullen vliegen”, zegt Aarts. Ook Siegmund verwacht dat het aantal wespennesten in de toekomst verder zal afnemen als gevolg van klimaatverandering.