Kimi Räikkönen verlaat na dit seizoen de Formule 1. Opmerkelijk is dat de Finse coureur vóór zijn grote race carrière, in Nederland heeft gewoond én gekart. Namelijk in het kartteam van Peter de Bruijn: P.D.B. Racing Team.  

Peter de Bruijn heeft een hoop grote namen opgeleid. Denk aan Valtteri Bottas, Kevin Magnussen en dus ook Kimi Raikkonen. De Bruijn vertelt dat hij het lastig te zeggen vindt wie de beste coureur is die hij heeft opgeleid. “Ik vind coureurs die meer uit hun materiaal halen dan dat er in zit, altijd rijders die er uit springen. Goede rijders zijn er heel veel, maar éxtreem goede zijn er maar heel weinig en Kimi hoort daar zeker bij.”  

“Ik ben met Kimi in contact gekomen via een oude rijder van mijn team”, vertelt De Bruijn. “Hij was op dat moment de monteur van Räikkönen en hij zocht contact met mij, want Kimi had geen geld. Ze vroegen mij of ik hem kon helpen. We hebben vervolgens allerlei spullen gestuurd zodat hij een belangrijke race kon rijden.”  

Tijdens die race viel Räikkönen meteen op en De Bruijn sponsorde hem vervolgens een heel jaar. Zo ontstond er een band en niet veel later racete hij voor P.D.B. Racing Team. “Ik begon mijn eigen team en Kimi was mijn eerste coureur. Hij heeft in mijn huis gewoond in 1998.

Bron: Peter de Bruijn
Kimi Räikkönen in de kart (1998)

Van 1997 t/m 1999 heeft hij voor ons team gereden. Hij heeft in 1999 een jaar Formule Renault gereden, maar dit mislukte omdat het niet werkte met het team. Vervolgens heb ik met zijn management gebeld, want ik wilde hem graag terug hebben. Toen heeft hij weer drie of vier maanden gewoond bij mij en geracet voor P.D.B. Racing Team. Daarna is hij weer naar een ander Renault team gegaan. Hoe het verhaal verder ging  is bekend.” 

 Een mooie F1-carrière 

Bron: EPA/ANP
Räikkönen viert zijn winst van de Braziliaanse Grand Prix in 2007. Hetzelfde jaar won de Fin de wereldtitel.

Kimi deed het zo goed dat hij na 23 races een test mocht doen bij het F1-Team van Sauber. De teambaas was zo onder de indruk van de Fin, dat hij in 2001 een contract aangeboden kreeg.  

Verder heeft hij nog gereden voor Mclaren, Lotus, Ferrari en Alfa Romeo. In 2007 behaalde hij zijn enige wereldkampioenschap met het team van Ferrari. 

De Bruijn volgt nog veel Formule 1 races. “Meestal staat de iPad of de tv dan wel aan. Het is iets wat ik continu in de gaten houd, omdat ik een liefhebber ben en al mijn hele leven in de racerij zit.” 

Juichen voor Max of Kimi? 

Kimi en Max hebben samen veel duels uitgevochten op de baan in de tijd dat Kimi bij Ferrari zat. Het was dan lastig een kant kiezen voor De Bruijn: “Laten we zeggen dat ik heel veel voor Räikkönen ben én heel veel voor Max. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik altijd eerst kijk wat Kimi gedaan heeft, maar dat is meer omdat hij ook een beetje aan het einde van zijn carrière zit. Max Verstappen kijkt natuurlijk iedereen naar. Ik heb nooit veel met hem te maken gehad, maar zijn ouders hebben allebei bij mij in het team gezeten, dus het gaat me wel aan het hart hoe Max presteert.” 

De Bruijn denkt dat Verstappen nóg succesvoller wordt dan Räikkönen in de Formule 1. “Ik denk dat Max een hele grote historie gaat achterlaten. Max gaat wel meer dan één keer wereldkampioen worden en gaat ook zeker meer wedstrijden winnen dan Kimi. Ik denk dat we de komende tien jaar voor de tv zitten te kijken of Max wint, tweede óf derde wordt.” 

Indrukwekkende Nederlandse GP 

Bron: ANP
Max Verstappen tijdens de Grand Prix in Zandvoort

De Grand Prix van Zandvoort van afgelopen weekend is een goed voorbeeld voor hoe groot de impact van Max Verstappen op de Formule 1 nú al is. De Bruijn genoot heel erg van deze race. “Ik heb er de laatste maanden enorm naar uitgekeken. Ik vind wat ze op het circuit van Zandvoort gedaan hebben, hoe de baan is omgebouwd, hoe ze de Grand Prix gepresenteerd hebben, het is ongelofelijk! Het is ook een heel mooi circuit met die kombocht erin. Circuit Zandvoort is super spectaculair en indrukwekkend.

Meer tijd met gezin

De Bruijn heeft nog geen contact gehad met Räikkönen na de aankondiging van zijn pensioen. “Ik heb hem een berichtje gestuurd, maar nog geen reactie gehad. Contact met Kimi is altijd heel lastig. Het kan zijn dat je direct antwoord krijgt of het kan zijn dat je nooit antwoord krijgt. Wat dat betreft is het net zoals op tv, hoe hij is in zijn doen en laten”, zegt hij lachend. 

 Tekst loopt door onder foto

Räikkönen in actie op circuit Zandvoort
Bron: ANP

De Bruijn ziet niet zo snel een andere rol voor Räikkönen in de racerij. “Ik heb het gevoel dat Kimi er een streep onder zet en zich lekker met zijn gezin gaat bemoeien. Zijn zoontje is ook begonnen met karten dus ik denk dat hij er wel een beetje klaar mee is, voorlopig.“ 

“Ik vind het aan de ene kant wel eens een keer tijd voor hem om te stoppen en daar is hij natuurlijk ook zelf achter gekomen. Maar aan de andere kant vind ik het wel jammer, want hij voegt wel heel veel toe aan de Formule 1.”