De grootste 3D-geprinte brug van de wereld wordt na lang wachten dan eindelijk vandaag geopend in Nijmegen Dukenburg. De 29,5 meter lange loop brug is de langste brug gemaakt van beton met een 3D-printer. Het nieuwe project is een initiatief van Rijkswaterstaat om sneller en duurzamer produceren mogelijk te maken, vooral voor het maken van huizen. De brug heeft wel even op zich laten wachten. Het printen van de brug startte op mei 2019 en de bouw is nu pas klaar, twee jaar later dan gepland.

De brug is speciaal op verschillende vlakken. Het is volgens de ontwerper van de brug, Michiel van der Kley, een vormvrije brug, iets wat lastig te maken is zonder 3D-printer. “Ik vond het belangrijk om gebruik te maken van vrije vormen, je ziet bijvoorbeeld niet waar de poten ophouden en waar de brug verder gaat. Toch zitten er ook nog wat restricties aan het ontwerpen, vooral omdat je met zoveel partners samenwerkt.” Tijdens de bouw werd er samengewerkt met verschillende partners, waaronder de Technische Universiteit Eindhoven, BAM en Weber Beamix. De laatste twee bedrijven waren het vooral betrokken in de bouw, terwijl de Technische Universiteit Eindhoven vooral betrokken was bij het onderzoek vooraf aan de bouw.

Duurzamer en sneller

Weber Beamix, bouwbedrijf gespecialiseerd in Beton, was verantwoordelijk voor het printen van de loopbrug. “Het voordeel van het printen van beton is dat het erg duurzaam is. Bij deze productievorm hoef je namelijk geen betonnen mal te gebruiken en kan je de binnenkant van de brug gedeeltelijk hol maken. Hierdoor gebruik je veel minder beton”, vertelt Marketing Manager van Weber Beamix, Marco Vonk. Volgens Weber Beamix is er bij het printen van beton dertig tot viertig procent minder beton nodig. Ook kan je makkelijker online werken en kan de bouw beter worden geautomatiseerd, wat geld en tijd bespaart.

Toekomst

Het project is bedoeld als uitprobeersel om in de toekomst sneller en duurzamer infrastructuur en huizen te bouwen. Volgens Rijkswaterstaat is het een investering in de toekomst zodat de 3D-printer op langer termijn een bijdrage kan leveren aan het oplossen van het huizenprobleem. Ondanks het mooie vooruitzicht moet de productie wel sneller, wil het helpen in het huidige bouwproces. Volgens Van der Kley ligt de bijna twee jaar lange vertraging niet aan de technologie, maar aan de samenwerking. “We werken met veel partijen samen en elke partij heeft een andere visie van hoe dingen geregeld moeten worden, daardoor loopt dat soms de soep in.”

Opening

Ondanks een paar moeilijkheden tijdens het proces kan er niet worden ontkend dat Nijmegen nu een erg speciale brug bezit. De opening van de langste 3D-geprinte betonnen brug van de wereld is volledig online en kan worden bijgewoond om vier uur via deze link . Je kan de brug zelf van dichtbij bekijken in op de Geologenstrook, het park aan de rand van Zwanenveld. De Geologenstrook ligt aan de Van Schuylenburgweg.