Door Liselotte de Lobel

AMSTERDAM, 8 september – KFC gaat overgebleven kip doneren aan het Leger des Heils. Dit biedt de organisatie verschillende mogelijkheden, vertelt persvoorlichter Menno de Boer van het Leger des Heils. In het teken van de Verspillingsvrije Week zal het nieuwe initiatief, het Food Donation Program, bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling.

KFC is met het idee gekomen. Zij wilden niet langer de kip die overbleef weggooien maar het juist doneren aan een organisatie die het goed kon gebruiken, zoals het Leger des Heils. ‘Wij waren daar enorm blij mee. Op deze manier kunnen wij iets aan onze gerechten toevoegen wat we normaal niet konden’, vertelt Menno de Boer. Het Leger des Heils verzorgde in 2020 in totaal 6,5 miljoen maaltijden, volgens het jaarverslag. De pandemie heeft daar nog een schepje bovenop gedaan, legt Menno uit. ‘De druk op de opvang is altijd uitermate groot. We hebben wel het idee dat er door corona een grotere druk is ontstaan.’ De organisatie is daarom blij met de kip die ze geschonken krijgen. Nu kan de organisatie makkelijker een diverse maaltijd neerzetten en hoeven ze niet alles zelf te bekostigen.

Structurele gerechten

Robbie Postma, zorgcoördinator bij het Leger des Heils, is ook zeer enthousiast over deze onderneming. De organisatie krijgt weleens vaker giften, zoals tweehonderd overgeblevenpaprika’s, maar dat zijn spontane giften. Hier moeten ze danmeteen op inspringen, om het in de maaltijden te verwerken. ‘We werken elke dag met een maaltijdcyclus, wat inhoudt dat we iedere dag een andere maaltijd maken voor alle huizen. Hiervoor kijken we wat we aangeboden krijgen en hoe we dat kunnen verwerken in de gerechten.’ Met de komst van de kip komt daar verandering in, legt Robbie Postma uit. ‘Nu we van tevoren weten hoeveel kip we krijgen, kunnen we de gerechten structureler indelen en afwisselen. Vanaf nu is het mogelijk om naast de sperziebonen en aardappelen ook een lekker stukje kip te serveren.’