De verspillingsvrije week is deze week van start gegaan. Jaarlijks wordt er in deze week extra aandacht geschonken aan de verspilling van voedsel. Dat deze speciale week ieder jaar nog gehouden moet worden om extra aandacht te krijgen, laat al zien dat er nog niet genoeg veranderd is. Maar wat kunnen studenten doen om die verspilling te verminderen?

Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat de verspilling van vast voedsel zo’n 34,4 kilo per persoon per jaar is. In 2019 verdween gemiddeld 45,5 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. Dat is meer dan zes kratten bier per persoon. In 2030 is het, volgens de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, de bedoeling dat de voedselverspilling gehalveerd is per persoon, maar hoe doen we dat?

‘Samen tegen voedselverspilling’

Eva, werkende bij ‘Samen Tegen Voedselverspilling’, geeft aan dat de voedselverspilling wel al verminderd is. “Het gaat de goede kant op. Iedere drie jaar wordt de voedselverspilling gemeten en elk jaar vermindert de verspilling. Het kan natuurlijk beter, maar we zijn op de goede weg.” De site van ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ heeft verschillende tips geformuleerd. “Het bijhouden van hoeveel je verspilt is een goed begin. Je let beter op en je weet ook waar het fout gaat”, vertelt Eva. “Ook is het handig om een boodschappenlijstje te maken met de hoeveelheden erbij. Ben je vier dagen in je kamer? Koop dan vier bananen in plaats van een hele tros en gebruik je overige paprika in het avondeten voor de volgende dag.”

 Met huisgenoten minder verspillen

Chantal Antheunisse woonde in een studentenhuis in Utrecht en was samen met haar huisgenoten actief bezig om minder te verspillen. “Wij haalden meerdere malen per week een ‘To Good To Go’ pakket en deelden dat met het hele huis. Winkels gooien anders deze producten weg.”  In de To Good To Go pakketten zitten producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag of morgen. Zo red je de producten dus uit de prullenbak van winkels. “We hadden ook een bakje in de koelkast waar we eten in legden. Anderen konden dat dan opeten als we het zelf niet op kregen of niet meer nodig hadden.”

Met deze tips kan je als student al goede stappen zetten richting minder verspilling van voedsel. Dus houd deze tips in je achterhoofd en pak je boodschappenlijstje er maar bij.

my-visual_55735372