Tilburg- Het Christelijk Nationale Vakverbond (CNV) wil de fulltime werkweek van veertig uur inkorten naar dertig uur. Op dit moment hebben 1.3 miljoen werknemers last van burn-outklachten en werkgevers betalen jaarlijks 3 miljard euro aan psychische ziekteverzuimkosten. De gemiddelde Nederlandse werknemer wil een degelijk loon maar ook een goede gezondheid en uit recente cijfers is gebleken dat deze balans steeds lastiger wordt. Er moet iets veranderen, vindt het CNV.

Annabelle Zwarter 8-9-2021

“Vijftig jaar geleden werkten vrouwen niet veel. Thuis wachtte onder anderen de mantelzorg en het huishouden en dat kon allemaal mooi gebeuren terwijl de man op werk was. Tegenwoordig werken de meeste vrouwen parttime en de tijd buiten werk staat niet stil. Het werk buiten de carrière stapelt op. Iemand zal die stapel moeten opruimen”, vertelt Jolanda Van de Zwieten, persvoorlichter van de CNV. “Daarom willen we de balans veranderen: laat iedereen dertig uur werken. Zo worden de taken in de maatschappij gelijker verdeeld en wordt iedereen financieel zelfstandiger.” CNV heeft zelf onderzoek gedaan, daaruit blijkt dat meer dan de helft van de drieduizend participanten behoefte heeft aan een 30-urige werkweek.

Burnout graad op de landbouw

“Dit is de eerste keer dat er zo’n extreme uitspraak wordt gemaakt”, vertelt mevrouw R, die niet bij naam genoemd wil worden. Ze heeft een eigen tuinderij in het dorpje Rijen waar onder andere Poolse en Roemeense mensen voor haar werken. “Heel realistisch vind ik het plan niet. Mijn mensen op het land werken tussen de veertig en zestig uur per week. Als ik ze zou vertellen dat ik ze maar dertig uur zou kunnen geven zouden ze met piepende banden terug naar huis gaan.” In de agrarische sector werken veel mensen fulltime. 30% van deze groep werkt tussen de 35 en 41 uur en 30% werkt boven de 41 uur. “Mijn werknemers komen bij mij om uren te maken. Daar maak ik ze het gelukkigst mee. Als dit plan doorzet is het voor mij einde oefening.”

Spanning in de creatieve industrie

25-jarige Kim Spapens vertelt een ander verhaal. Ze is een starter en ze vond het lastig om de werkwereld in te rollen. Haar droom was werken in de creatieve industrie. “Mijn tweede burn-out kreeg ik door mijn stage. Ik liep stage bij een PR-bureau in de creatieve industrie, daar moest ik soms vijftig uur per week werken. Die veertig uur per week werken kostte me zo veel energie. Ik werkte de hele dag, vervolgens ging ik boodschappen doen, at ik en sliep ik. Daarna begon de hele routine weer opnieuw. In het weekend maakte ik schoon en zondag had ik tijd voor mijn sociale contacten en vrije tijd. Maar mijn batterij was dan al op.” Als de 30-urige werkweek doorgevoerd wordt zou Spapens gelijk teruggaan naar de creatieve industrie, vertelt ze. “Die inkorting van tien uur per week maakt echt een verschil.”

Onderhandelingen

“Voor werkgevers is dit een spannende onderhandeling, omdat wij als vakbond meestal looneisen stellen”, vertelt Van de Zwieten. “Nu eisen we niet meer loon, maar meer tijd. Veel werkgevers zijn van mening dat dit niet kan door krapte op de arbeidsmarkt, ze zouden het niet kunnen veroorloven om minder te gaan werken. Wij zien onderzoeken waaruit blijkt dat mensen effectiever en actiever worden als ze minder werken.” Volgens Van de Zwieten kan hierdoor het psychische ziekteverzuim omlaag. Op dit moment geven werkgevers jaarlijks zo’n 3 miljard euro uit aan verzuimkosten. “Dit budget kan ook gebruikt worden voor andere doeleindes. Denk aan meer loon, extra personeel of een aangenamere werkomgeving.” Eind 2019 lanceerde de CNV dit idee, nu vinden de onderhandelingen daadwerkelijk plaats. De CNV wil dat Nederland het voortouw neemt bij het invoeren van een kortere werkweek.

my-visual_55753207