Het Woonprotest van aanstaande zondag in het Westerpark in Amsterdam kan op brede steun rekenen. Maar liefst 165 organisaties steunen het protest. De demonstratie is hard nodig, vindt de Woonbond.   

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders en steunt het Woonprotest. ,,Wij zien dat veel mensen in de problemen komen door het huidige woonbeleid. Wij willen duidelijk maken dat iedereen recht heeft op een betaalbare woning. Jonge woningzoekenden, die vaak te maken hebben met tijdelijke contracten, verdienen ondersteuning in hun actie tegen het huidige woonbeleid”, aldus woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond.   

Eén van de maatregelen die volgens de Woonbond van tafel moet is de verhuurdersheffing, een belasting op sociale huurwoningen. ‘Het belasten van de sociale huursector heeft woningcorporaties miljarden euro’s gekost. De huurders draaiden op voor de hoge huren. Wij zien ook dat veel jongeren zijn aangewezen op de commerciële markt, waar tijdelijke contracten heel normaal zijn en dat kan betekenen dat jongeren als een ware stadsnomade van huis naar huis hoppen. Dat moet echt anders.’   

‘Wonen is een fundamenteel recht’ 

Een van de mensen die zondag gaat demonstreren, is de 22-jarige student politicologie Elvis Delsink uit Amsterdam. Hij vindt het belangrijk bij het Woonprotest aanwezig te zijn. ‘De woningmarkt is op dit moment totaal verziekt. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor senioren en buitenlandse studenten. Zij ervaren problemen omdat ze geen woning hebben terwijl het een recht is.’  

Zelf zegt Delsink dat hij geen enkel uitzicht heeft op een starterswoning. ‘Ik kan geen beroep doen op geld van mijn ouders en ik heb ook geen buffer om op terug te vallen. Ik heb totaal geen idee waar ik over tien jaar woon. Niet in een koopwoning in ieder geval. Ik zou niet weten hoe ik daaraan moet komen. Het aanbod is vrij beperkt en al helemaal in de buurt waar ik graag wil wonen (in of rond Amsterdam, red.). De markt is hier zo oververhit dat een koopwoning veel te duur is. Ik ben heel bang dat ik komende jaren van huurhuis naar huurhuis moet gaan. Ik zie op dit moment heel weinig perspectief.’ 

 ‘Pak beleggers aan’  

Volgens Delsink zou het aanpakken van beleggers en regulering van de overheid een uitkomst kunnen zijn op de verhitte woningmarkt. ‘We moeten een huis erkennen als mensenbehoefte en niet als een beleggingsobject. Sinds de jaren ’80 is de overheid bezig de volkshuisvesting aan de markt over te laten. Ik stel voor dat weer terug te brengen bij de overheid.’  

Ook de organisatie van het Woonprotest levert kritiek op de rol van vastgoedbeleggers op de huidige verhitte woningmarkt. Zo schrijft de organisatie op hun website: ‘Rijke beleggers verzamelen extreem veel kapitaal met vastgoed; zelfs leegstaande panden leveren geld op door de stijgende prijzen. Dit allemaal voor mensen die niets doen behalve geld onttrekken uit de samenleving, in plaats van toegevoegde waarde leveren door middel van werk.’  

Belangenvereniging Vastgoed Belang is gevraagd naar een reactie over de rol van beleggers over de verhitting op de woningmarkt. Zij wensten op dit moment nog niet te willen reageren.