Aan de Kuinderboslaan in Utrecht zijn zeldzame Romeinse objecten opgegraven. Na een tweejarig restauratie- en conserveringsproces zijn deze vandaag gepresenteerd aan de pers. De ster van de presentatie is de ballista-pijl, deze is voor zover bekend de enige op de wereld die compleet bewaard is.

De vondsten zijn van grote waarde voor de internationale archeologie. Ze geven onder meer inzicht in de Romeinse legeruitrusting en de handelsstromen van 2000 jaar geleden. De archeoloog die de pijl ontdekte, Niels Kerkhove, noemde het tijdens de presentatie ‘dé topvondst van zijn carrière’.

Archeoloog Erik Graafstal en wethouder Anke Klein
De ballista-pijl

Tijdens de presentatie toonden acteurs van Pax Romana, in vol Romeins soldatenornaat, een demonstratie van een gereconstrueerde ballista; dit is een soort van kruisboog die bevestigd zit aan een standaard. Mede dankzij de opgegraven pijl is het gelukt om de werking van deze ballista nog beter te kunnen achterhalen.

Een van de acteurs haalt de afgeschoten pijl op.
De gereconstrueerde ballista word klaargemaakt voor een volgend schot.

 

Pompeï
Een van de andere bijzondere vondsten is een amfora (een Romeinse aardewerken kruik). Hierop zijn inscripties gevonden waaruit blijkt dat er ‘eerste kwaliteit Pompejaanse vissaus’ in heeft gezeten, oftewel vissaus uit Pompeï. Archeoloog Erik Graafstal licht tijdens de presentatie toe: “Toen bestond er dus al een groot handelsnetwerk.” Naast dat er uitgebreid handel werd gedreven, blijkt ook dat er sprake was van een etnisch diverse samenleving. Zo zijn er op andere kruiken initialen gevonden van een Romeinse soldaat uit Spanje.

Open monumentendag
Tijdens Open Monumentendag aankomende zondag zijn alle opgravingen eenmalig te zien voor het publiek in Castellum Hoge Woerd in Utrecht. “Ik vind het belangrijk dat de Utrechters kunnen zien wat hier 2000 jaar geleden heeft voorgedaan, vertelt wethouder Anke Klein (erfgoed). “Wij willen deze geschiedenis voor onze eigen inwoners beleefbaar maken”, aldus Klein. Of de vondsten later nog eens te bewonderen zijn voor het publiek is nog niet duidelijk.