Het aantal aanmeldingen voor Paralympische sporten is ondanks het succes op de Paralympische Spelen niet toegenomen. Judith Peek van Aangepast Tennis zegt dat dit vaak niet het geval is. Ook talentencoach Albert Smit zegt dat dit wel altijd wordt gedacht.

Albert Smit is verantwoordelijk voor talentherkenning en -opleiding van de wielrensport. Bij hem stromen de nieuwe, eventuele, talentenrenners in. “Ik heb nog geen effecten van de Paralympische Spelen gemerkt op het aantal aanmeldingen voor Para-Cycling. Nou is het aantal aanmeldingen het afgelopen jaar alleen maar afgenomen door corona, maar ook voor het virus steeg het aantal aanmeldingen voor Para-Cycling niet wanneer er een groot en succesvol sportevenement is geweest.”

Coördinator Judith Peek geeft aan dat na de Spelen of andere uitzonderlijke sportprestaties geen horde van nieuwe aanmeldingen binnenstroomt, maar dat een toename van aanmeldingen te maken heeft met andere factoren. “Het ligt er bijvoorbeeld aan wat de kosten voor een sport zijn en of iemand dat ook kan betalen.”

Smit zegt dat er altijd vanuit gegaan wordt dat de Spelen een effect hebben op een toename van aanmeldingen bij sportverenigingen. “Als er door de Spelen een toename zou zijn van aanmeldingen, is het ook de vraag of die aanmeldingen dan blijven hangen.”

“Of er meer aanmeldingen binnenkomen na de successen van de afgelopen Paralympische Spelen zal de komende maanden zichtbaar moeten worden. Dan nog zullen de aantallen van nieuwe aanmeldingen zo klein zijn dat het moeilijk te herleiden is naar de Spelen”, zegt Peek. Toch vertelt ze dat extra aandacht en zichtbaarheid voor de Paralympische Spelen inspirerend zal werken voor veel mensen met een beperking. “Dat is wel een winst.”