Het Duitse bedrijf Uniper wil in 2025 een groene waterstoffabriek in de Rotterdamse Haven. De fabriek gaat gebouwd worden naast de al bestaande kolencentrale van het bedrijf. Randolf Weterings van Havenbedrijf Rotterdam NV is enthousiast over de samenwerking en de komst van de fabriek. Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Universiteit van Groningen, is minder enthousiast.

 

“Voor groene waterstof heb je groene stroom nodig en de huidige stroomprijs is schrikbarend hoog. Dus de vraag is of we die energie kunnen opwekken op een goedkopere manier. Het gaat nog wel tien jaar duren voordat we daar zijn denk ik.” Er worden steeds meer windparken aangelegd die duurzame stroom opwekken, maar volgens Mulder is er nog niet genoeg voor een groene waterstoffabriek. “Als je die stroom gebruikt om groene waterstof te maken, betekent dat dat je minder hebt voor bijvoorbeeld mensen die hun elektrische auto’s willen opladen.” Mulder vindt het prachtig klinken, maar denkt dat het plan te ambitieus is.

Tekst gaat verder onder de foto.

Eva Kort

Toekomstplannen

De Rotterdamse Haven is aan het inzetten op een behoorlijke transitie. “De huidige kolen- en gasstookcentrales in de haven worden aangepast en er worden een aantal windparken aangelegd die in 2022 al operationeel gaan zijn”, laat Weterings weten.

De haven is volgens Weterings nadrukkelijk aan het kijken naar een verbinding met groene stroom en groene waterstof. “De windparken die aangelegd gaan worden willen we verbinden met de fabriek. Er wordt een hele grote hoeveelheid windparken aangelegd, want het gaat veel stroom vragen.” Daarom blijft de huidige kolencentrale van Uniper voorlopig wel staan. “Dat is een flexibele power die we wel nodig hebben, die moet het tekort of het niet werken van de groene stroomvoorzieningen wel op kunnen vangen.” De kolencentrale zal niet gebruikt gaan worden in de waterstoffabriek.