Een gloednieuwe Jong Oranje selectie speelt deze week voor het eerst met elkaar. Met een bijna hele nieuwe selectie moet het team gelijk aan de slag met belangrijke wedstrijden voor de WK-kwalificatie. Dit terwijl het team pas net bij elkaar is. Sommige jongens zullen elkaar nog niet goed kennen. Hoe belangrijk is teamvorming en -samenhang om goed te kunnen presteren?

Teamfasen

Manuel van de Wal is sportpsycholoog en geeft aan dat er verschillende fasen zijn in teamvorming. Een team doorloopt altijd vijf verschillende fasen, vooral de eerste drie fasen gaan over teamvorming. “De eerste fase is de forming stage, dit draait vooral om kennismaking, oftewel je kijkt met wat voor groep je te maken hebt en leert elkaar kennen.” Fase 2 is de storing stage. Hierin wordt de hiërarchie in een groep bepaald, elkaars grenzen worden meer opgezocht. Er kunnen meer conflicten ontstaan. Vervolgens breekt fase 3 aan, de norming stage. In deze fase komt de groep meer bij elkaar. Er worden nu duidelijke normen en waarde opgesteldt. Iedereen in het team conformeert zich vervolgens ook aan de groepsnormen. Deze 3 fases staan in de voorbereiding erg centraal.

Dit geldt ook nu in Jong Oranje. Hoe beter deze eerste 3 fasen worden toegepast, hoe beter er ook gepresteerd kan worden. Als het midden in het seizoen minder gaat met de team samenhang wordt er vaak een sportpsycholoog bij gehaald. “De slechte resultaten worden meestal als reden hiervoor gegeven. Terwijl het komt doordat de eerste 3 stages, met name de eerste, niet goed genoeg zijn uitgevoerd. Oftewel het is in de eerste weken al misgegaan.”

Het verschil tussen nationale teams en club teams is dat spelers van verschillende clubs bij elkaar komen. “Als je van een grote club als RB Leipzig (Brobbey) afkomt, kom je anders in een groep terecht. Je hebt simpelweg net wat meer status dan een speler van Fc Groningen (van Kaam). Uiteindelijk wordt hiërarchie in de kleedkamer ook bepaald op basis van kwaliteit. Als op het veld blijkt dat iemand beter is, dan zal zijn hiërarchie in het team stijgen.”

Presteren als team

Bram van der Vinne, hoofdtrainer van Willem O17, geeft aan dat een hecht team enorm belangrijk is: “Ik geloof er erg in dat je samen meer bereikt dan alleen. Daarnaast denk ik ook dat een individu er veel meer aan heeft als het team optimaal presteert. De kracht van het individu is het team en het team is de kracht van de individu. In de jeugd wil je natuurlijk graag als individu uitblinken. Dat lukt alleen als het team ook uitblinkt. Daarom is teamvorming enorm belangrijk. Helemaal als je elkaar net leert kennen.”

In praktijk gebeurt teamvorming vooral op de grasmat zelf. “De belangrijkste teamvorming speelt zich af op het veld. Dit kan je dan koppelen aan aspecten buiten het veld. Zoals bijvoorbeeld de cultuur die je in het team wilt hebben. Als je wilt dat spelers goed met elkaar samenwerken, dan zorg je ervoor dat je dit terugbrengt via oefeningen op het veld”. Teamvorming is dus wel degelijk belangrijk in een elftal, al helemaal in de eerste weken.