Anticonceptie wordt vanaf volgend jaar in Frankrijk gratis voor vrouwen tot 25 jaar. Dit gaat om meerdere voorbehoedsmiddelen zoals de pil, anticonceptiepleisters en de spiraal. In Nederland is dit echter nog niet zo. Er zijn in Nederland verschillende rechtszaken geweest om de anticonceptie gratis te maken, maar voor alsnog is dit niet het geval.

 Nu in Frankrijk vrouwen tot 25 jaar gratis gebruik kunnen maken van anticonceptie, begint de vraag weer te prangen waarom dit in Nederland niet zo is. Vrouwen tussen de 18 en 21 krijgen de pil bijvoorbeeld wel vergoed, maar het valt wel onder het eigen risico. Boven de 21 wordt de pil niet meer vergoed, tenzij je aanvullend verzekerd bent.

“Als je geslachtsgemeenschap hebt en niet zwanger wilt worden, zal je anticonceptie moeten gebruiken. Toegang tot anticonceptie is een basisrecht. Toch kunnen de kosten voor sommige mensen een drempel zijn om anticonceptie te gebruiken of om een methode te gebruiken die misschien beter past of betrouwbaarder is”, aldus Ingvil, programmamedewerker Anticonceptie en Abortus bij Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit. Een spiraal is namelijk duurder dan de pil, maar ook betrouwbaarder. Afgelopen februari is er door de Tweede Kamer een motie aangenomen om anticonceptie op te nemen in het basispakket. Nu is het alleen nog de vraag of het nieuwe kabinet dit gaat uitvoeren en Frankrijk achternagaat.