Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Alexander Albon coureur wordt bij het team van Williams. Naast Albon werd ook bevestigd dat Nicholas Latifi bijgetekend heeft bij het Britse team. Nederlander Nyck de Vries werd al enige tijd in verband gebracht met een transfer naar Williams. Nu is die kans dus verkeken, maar De Vries hoeft niet bij de pakken neer te gaan zitten. Alfa Romeo aast namelijk op de handtekening van de Formule E kampioen van 2020-2021.  

De kansen om een plekje te bemachtigen in de F1 zijn dus kleiner geworden.  F1-journalist Ronald Vording legt uit hoeveel kans De Vries nog heeft. “Het gaat nu allemaal om dat ene zitje bij Alfa Romeo. Valtteri Bottas is al bevestigd voor 2022, maar het stoeltje van Antonio Giovinazzi is eigenlijk nog vrij, want hij heeft nog niet bijgetekend. Het ligt er nu dus echt aan wat Alfa Romeo zelf wil. Alfa Romeo gebruikt een Ferrari motor en hebben normaal gesproken nauwe banden met het team van Ferrari. Willen ze iemand met een Ferrari achtergrond of willen ze nu twee ‘Mercedes coureurs’ bij hun team?” 

Een auto van Alfa Romeo.
Bron: ANP

Vording denkt dat de kans bestaat dat De Vries tóch een stoeltje bij Alfa Romeo kan pakken, omdat Ferrari momenteel weinig invloed heeft op wat er gebeurt. “De band tussen Ferrari en Alfa Romeo is wat minder sterk aan het worden, daarom denk ik dat hij een reële kans heeft om bij dat team te komen. En laten we niet vergeten dat De Vries wél Formule 1 materiaal is. Hij is dan niet van de buitencategorie, maar hij verdient er wel een stoeltje. Het is bijvoorbeeld een beetje wrang om Nikita Mazepin en Nicholas Latifi er wel te zien rijden, terwijl Nyck aantoonbaar beter is. “ 

Waarom Albon?

Vording vertelt dat er drie redenen zijn waarom Albon bij Williams getekend heeft en níet De Vries. “Het is een beetje een politiek spelletje geweest. Williams is een klantenteam van Mercedes en zij wilden Nyck wel bij Williams neerzetten, omdat hij een contract heeft bij Mercedes. Red Bull kent het management van Williams heel goed en wilde daar graag Alexander neerzetten, want hij heeft een contract bij Red Bull Racing. Het is een beetje een strijd geweest. Red Bull heeft wel hard gepusht om Albon daar te krijgen en heeft uiteindelijk gewonnen.”

Alexander Albon in zijn tijd bij Torro Rosso.
Bron: ANP/EPA

Reden twee is dat Albon veel financiële steun meekrijgt uit Thailand en Nyck de Vries heeft dat veel minder. Er is ook veel geld nodig om een stoeltje te kunnen bemachtigen. En de derde reden is dat Williams graag een ervaren coureur wil. Albon heeft al in de Formule 1 gereden bij Torro Rosso en Red Bull en Nyck zou echt een nieuwkomer zijn in de F1.”  

Twee Nederlanders tegelijk op de F1-grid 

Nyck de Vries kan tegen landgenoot Max Verstappen gaan racen. “Het is wel eens eerder gebeurd dat er twee Nederlanders tegelijk in de Formule 1 zaten, maar nu Verstappen meestrijdt om de wereldtitel, leeft de sport hier veel meer. Het is een soort volkssport geworden en dan zou het nu briljant zijn als je er nog een tweede Nederlander bij krijgt”, zegt Vording enthousiast.  

Max Verstappen houdt de Nederlandse vlag vast.
Bron: ANP

Als je hieronder op de link klikt, zie je een overzicht , d.m.v een tijdlijn, van alle Nederlanders die in de Formule 1 gereden hebben. 

Nederlanders in de Formule 1 (tiki-toki.com)