Duitse vijfkampcoach Kim Raisner kreeg onlangs haar straf te horen voor het slaan van haar paard tijdens de Olympische Spelen van 2021. De paardensport kampt steevast met kritiek op de behandeling van de dieren. Dierenrechtenorganisatie PETA strijdt al jaren voor de rechten van het paard.

“Een paard kan je geen toestemming geven om hem te berijden”, stelt Sascha Camilli, woordvoerster van dierenrechtenorganisatie PETA. “Paarden betalen in de paardensport vaak de hoogste prijs. Het komt regelmatig voor dat paarden zwaar geblesseerd raken tijdens wedstrijden en trainingen”, zegt Camilli. “Het is ook zo dat racepaarden vaak gefokt worden op snelheid. Dit brengt vaak gezondheidsproblemen met zich mee. En als aan een paard geen geld meer te verdienen valt, wacht ze ook geen rustig pensioen.” Volgens Camilli worden de meeste oude paarden geslacht voor hun vlees.

Ook paardrijden als hobby is iets dat Camilli afraadt. “Zelfs als het gaat om paardrijden al hobby is het zo dat een paard natuurlijk geen ‘nee’ kan zeggen tegen een mens op zijn rug”, stelt ze. Daarnaast maakt zij zich zorgen over de manier waarop de paarden gehouden worden als er niet op hen gereden wordt. “Paarden zijn kuddedieren. Ze socialiseren met andere dieren in hun kudde, overbruggen lange afstanden en grazen graag. Dat is heel iets anders dan wat mensen van ze vragen”, merkt Camilli op. “Ze staan vaak alleen in een stal tot er iemand langskomt die op ze wil rijden. Deze intelligente dieren worden gezien als een product.”

“We zouden onze honden en katten ook niet dwingen alleen in een stal achter te blijven, zware lasten te verslepen of een pijnlijk bitje te dragen”, stelt Camilli. Ze denkt dat mensen die paarden houden hen ook prachtige dieren vinden: “Maar toon ze dan wat meer medeleven. Naar mijn mening zijn dieren er niet voor ons amusement.”

Foto:Hollandse Hoogte / EPA