Over de hele wereld wordt er tijdens Wereld Suïcide preventie dag stilgestaan bij alle mensen die door zelfmoord zijn geraakt. Op 10 september is het doel om een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken. “Er heerst nog steeds een taboe op zelfmoord.”

Ben Middelkamp, een van de oprichters van Stichting Hey Pa, is zijn 31-jarige zoon Koen in 2017 verloren. Koen is onverwachts vrijwillig uit het leven gestapt. Ben merkt dat er nog steeds te weinig gepraat wordt over zelfmoord: “Praten over zelfmoord is nodig. De Wereld Suïcide preventie dag helpt daar zeker bij. Alle aandacht heeft invloed.” Bij Stichting Hey Pa praten ze met alle leeftijden over zelfdoding. Ze krijgen veel jongeren tussen de 15 en 35 jaar over de vloer. “Ook onder jongeren wordt er niet gepraat over zelfdoding, terwijl dit eigenlijk heel hard nodig is. Je ziet meestal niet aan iemand dat diegene aan zelfmoord denkt. Daar moet je diep voor graven.”

Doodsoorzaak nummer één
Gemiddeld overlijden in Nederland vijf mensen per dag aan suïcide. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één onder jongeren van 10 tot 25 jaar. In 2020 maakten er 262 jongeren tussen de 10 en 30 jaar een einde aan hun leven. 135 jongeren deden een poging tot zelfmoord en zo’n veertig van hen werd door deze poging behandeld op de spoedeisende hulp.

De berg van mijn leven
De 21-jarige Alieke Kemkes was een lange tijd suïcidaal: “Ik had geen zin en puf meer om te leven. Het leven voelde te zwaar voor mij en ik dacht dat er geen andere uitweg meer was dan suïcide plegen.” Over zelfdoding praten vond Alieke moeilijk, maar ze heeft ervaren dat het juist goed is om hier over te praten. “Zo hoef je de strijd niet alleen aan te gaan, want als je het deelt met iemand sta je er niet alleen voor. Er zijn mensen die jou willen helpen.” Alieke vindt het heel bijzonder dat de Wereld Suïcide preventie dag er is omdat ze niet had verwacht dat er zoveel mensen met deze gedachtes worstelen. “Door deze dag voel ik me minder alleen. Ik denk deze dag extra aan mijn strijd toen ik suïcidaal was. Ik probeer dan trots op mezelf te zijn dat ik niet voor de kortste weg heb gekozen maar dat ik de strijd ben aangegaan en verder ben gegaan met de berg van mijn leven.”

Denk jij zelf aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).