Het WK in Qatar komt steeds dichterbij voor Oranje. Dankzij de 6-1 overwinning tegen Turkije staat Nederland nu bovenaan in de poule. Volgens Emile Schelvis, voornamelijk bekend als tafelgast bij Voetbal International, verder werkzaam bij Sport1 als presentator en voetbalcommentator, was Turkije snel de weg kwijt. Het was een wedstrijd waar veel gebeurden. Een hattrick doelpunt van Memphis, het debuut van de achttienjarige Rensch en Turkije die met tien man verder moest spelen en nog veel meer. 

Bron: ANP MAURICE VAN STEEN

In de eerste paar minuten was het al raak. Door een assist van Memphis wist Klaassen in de eerste minuut al te scoren. De 1-0 was gemaakt en de toon voor de wedstrijd was gezet. Vervolgens maakte Memphis de 2-0, 3-0 en de 4-0, zijn eerste goal door middel van een hattrick. Daarna maakte Guus Til de 5-0 wat zorgde voor zijn eerste interlanddoelpunt. Dankzij debutant Rensch kon Malen de 6-0 maken. Vlak voor het einde wist Turkije nog een doelpunt te maken wat tot een eindscore leidde van 6-1 voor Nederland. 

Kaarten

Er vielen veel goals en ook veel kaarten. Zo kreeg de Turkse speler Orkun Kokcu in het eerste kwartier een gele kaart en daarbij een bloedneus als gevolg van een duel met Wijnaldum. Dit resulteerde vervolgens in twee minuten extra tijd.

De volgende gele kaart was voor Wijnaldum zelf. Dankzij deze gele kaart mag hij niet meedoen aan de wedstrijd Letland – Nederland. Niet veel later kreeg Soyuncu van Turkije ook een gele kaart en nog voor de rust haalde hij zijn tweede gele kaart binnen. Dit betekende dat de Turken verder moesten spelen met tien man. Een drukke eerste helft eindigde in 3-0 voor Nederland.

Voorafgaand aan de wedstrijd zei Arno Vermeulen, sportjournalist en chef voetbal bij het NOS, dat het laatste half uur van de wedstrijd beslissend zou zijn. Omdat Nederland, als naar de statistieken werd gekeken, in de laatste helft vaak scoort en Turkije juist niet. Beslissend was de laatste helft niet meer, maar er werd inderdaad wel nog volop gescoord. Daarnaast kreeg een speler van Turkije ook in deze helft nog een kaart, namelijk aan Ozan Kabak.

In het laatste kwartier krijgt de achttienjarige Devyne Rensch de kans om zijn debuut te maken en heeft Louis van Gaal, met als laatste wissel Gravenberch voor Klaassen, voor het eerst alle vijf toegestane wissels ingezet. Veel wissels, veel doelpunten en veel kaarten. Zo kreeg Van Dijk ook nog een gele kaart vlak voor het einde. Op televisie is te zien dat de Turkse fans er klaar mee zijn en het stadion verlaten. In de extra tijd valt nog een doelpunt tegen en loopt Van Dijk een blessure op. 

Louis van Gaal

Maar liefst drie doelpunten van Memphis, maar als het aan hem lag was Klaassen de man van de wedstrijd, vertelde Depay voor de camera tegen NOS. 

Toen Oranje bezig was met het EK had Klaassen geen basispositie. Van de voorgaande bondscoach Frank de Boer had Klaassen geen speeltijd gekregen. Bondscoach Louis van Gaal daarentegen gaf hem in de wedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije een plek in de basis. 

Jeffery van der Maten, freelance journalist en clubwatcher voor onder meer AD Sportwereld en diverse regionale kranten, baseert deze keuze van Van Gaal op het feit dat hij op maandag officieel bondscoach werd en woensdag al tegen Noorwegen moest spelen. Vervolgens nam Louis een risico met Bijlow in de goal waardoor hij waarschijnlijk voor ervaring koos met Klaassen. “Je kan heel goed zien dat Louis van Gaal een goede invloed heeft op het team van Oranje,” vertelt Van der Maten, “Van Gaal brengt structuur en dat kunnen die jongens goed gebruiken.”