Afgelopen woensdag was de kickoff van de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht. Het openingsconcert werd gegeven door Nederlandse pianist Ralph van Raat. Daarmee startteen week vol verrassende, vernieuwende en misschien wel verwarrende muziek. 

Matthijs Mantel is programmeur bij de Gaudeamus Muziekweek. Stichting Gaudeamus’ hoofdactiviteit is het organiseren van de Muziekweek: Op de Muziekweek wordt een podium gegeven aan hedendaagse componisten die altijd opzoek zijn naar nieuwe manieren van muziek maken. We vinden het belangrijk om deze generatie te stimuleren om te ontdekken en nieuwe muziek te maken. 

Naar dat talent zijn ze constant opzoek: “We kijken vaak naar examenvoorstellingen en we houden jonge talenten in de gaten. Als we iets niet begrijpen maar het ons toch kan intrigeren, heb je onze aandacht.” Het concert van Ralph van Raat was precies dat. Theekopjes, fluitjes en een douchezeem werden gebruikt in het stuk. 

Toch is het voor de beginnende luisteraar soms lastig om dit soort muziek meteen te waarderen: “Je moet die muziek niet proberen uit te leggen. Ikzelf begrijp ook niet altijd alles: de verwarring, de chaos en de diversiteit. Maar dat is juist waar ik plezier uit haal tijdens het luisteren van deze muziek. Het is soms raar en verwarrend, maar enorm divers. Dat is de kern van hedendaags gecomponeerde muziek: het gebrek aan kaders.” 

 

Beluister het gehele concert opgenomen door Radio 4https://www.nporadio4.nl/concerten/54f4400d-a381-45f3-a3a3-2d9ff08f67da/techno-etudes-door-ralph-van-raat