De Groningse actiegroep Shelter Our Students (S.O.S.) bezet vandaag het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, ofwel de RUG. Er zouden zo’n 75 tot 100 demonstranten in het gebouw aanwezig zijn. Eerder op de dag organiseerde S.O.S. een ‘mars der daklozen’ waarbij 250 studenten een tocht door de stad liepen om aandacht te vragen voor het grote kamertekort. 

Vooral internationale studenten zouden slachtoffer zijn van deze wooncrisis. Momenteel worden zij tijdelijk opgevangen in opvangcentra of slapen ze bij vrienden. Daarnaast zouden sommigen zelfs overnachten in bushokjes. Volgens Marinus Jongman, woordvoerder van S.O.S. is de universiteit verantwoordelijk voor het oplossen van dit probleem. 

Shelter Our Students stelt verschillende eisen aan de universiteit. Zo zouden toekomstige (buitenlandse) studenten beter moeten worden voorgelicht over het kamertekort in Groningen. Ook moet de RUG ervoor zorgen dat de nog honderden dakloze studenten zo snel mogelijk gehuisvest worden. 

De demonstranten besluiten het gebouw te blijven bezetten totdat de universiteit hun eisen tegemoetkomt. De universiteit heeft besloten haar deuren voor de rest van de dag voor iedereen te sluiten. Studenten, docenten, pers en maaltijdbezorgers zijn niet welkom. “Volstrekt belachelijk. De RUG laat ons gewoon verhongeren”, aldus Marinus Jongman. 

Aukje Mak & Lisa Wouters