Afgelopen dinsdag won het Nederlands voetbalelftal met een spetterende voetbalshow 6-1 van Turkije. Dit leverde waanzinnig enthousiast commentaar op over het Nederlandse team. De verslaggeving is op dat moment niet objectief, aangezien er een voorkeur voor Nederland heerst. Dit terwijl objectiviteit  toch een van de belangrijke punten van commentaar geven is. “Uiteindelijk gaat het erom hoe je precies verslag geeft”, aldus Mark van Rijswijk, voetbalcommentator bij ESPN.

Van Rijswijk geeft aan dat voorkeur geen rol speelt : “Je kunt zeker volledig objectief zijn over de wedstrijd. Dan bedoel ik dat mijn verslaggeving even toegewijd is voor beide teams. Ik geef altijd erg enthousiast commentaar, en dat doe ik voor elke club zo. Daar zit geen verschil in. Voor club wedstrijden geldt dit helemaal. Uiteindelijk maakt het niet uit wie er wint of verliest, dus ik vertel gewoon wat ik zie. Ik ben niet er bewust mee bezig dat ik neutraal moet overkomen. Ik ben ook gewoon neutraal, ik heb geen voorkeur. Je hebt geen voorkeur voor een club of een speler, want je snapt voor iedereen wat de belangen zijn. Ik ken bijvoorbeeld Bram van Polen (Pec Zwolle) erg goed. Bram heeft weleens een slechte wedstrijd gespeeld en dan ben ik ook negatief over hem.”

Nederlands elftal

Voor een wedstrijd van Nederland gelden andere regels voor de verslaggeving. “Het is niet de bedoeling dat je Nederland op precies dezelfde manier benadert als de tegenstander. Dat zou namelijk heel gek zijn. Je kunt niet even enthousiast zijn als bij een doelpunt van de tegenstander van het Nederlands elftal. Het publiek verlangt dat niet van een commentator. In dat opzicht ben je dan dus niet objectief.”

De totale objectiviteit over een wedstrijd houden is wel belangrijk, geeft Mark aan: “Is de overwinning van Nederland bijvoorbeeld verdiend of niet? Je kunt niet zomaar de scheidsrechter de schuld gaan geven van een verliespartij. In een eredivisiewedstrijd geldt dat al helemaal. Dan moet je op geen enkele manier voorkeuren laten doorschemeren.”

Schakel

Jeroen Grueter, sportcommentator bij NOS en het Nederlands elftal, vergelijkt objectiviteit met een schakelaar: “Het is geen enkel probleem om objectief te werken. Dat is de schakelaar die omgaat als de microfoon open is. Dat betekent niet dat je dan objectief bent, maar daar heeft een kijker of luisteraar niets mee te maken. Dus heel simpel: scheiding tussen hoofd en hart als je werkt.” Mark van Rijswijk is het met Jeroen eens dat er sprake is van een schakelaar:” Je bent toch aan het werk. Dat is anders dan wanneer ik voetbal kijk voor de tv, of als ik met mijn kinderen naar het stadion ga. Je kijkt toch verschillend naar een wedstrijd.”

Boze supporters

Sportcommentatoren krijgen vaak te maken met boze supporters die de verslaggeving te subjectief vinden. Vaak hebben die supporters het gevoel dat de commentator tegen hun favoriete club is. “Die opmerkingen zijn vervelend, puur omdat het gewoon complete onzin is. Als ik de supporters mag geloven ben ik in de loop der jaren fan geweest van elke eredivisie club.  Aan de andere kant is het heel makkelijk om van je af laten glijden, omdat je het van verschillende mensen krijgt te horen. Stel ik zou structureel van Ajax supporters te horen krijgen dat ik te negatief ben, dan is er iets mis.”