Eindhoven – De jaarlijkse protestweek van Extinction Rebellion komt eraan. Tussen 11 en 18 oktober zal Den Haag gevuld zijn met klimaatactivisten die de grens nog wel eens durven op te zoeken. “De tent gaat op zijn kop”, meldt Ronald Van Marlen, rebel en organisator van de ER.  

Annabelle Zwarter 11-9-2021  

Extinction Rebellion is een internationale, activistische, radicaal linkse beweging die geregeld acties voert door het hele land. De groep zal van 11 oktober tot 18 oktober elke dag in Den Haag protesteren. Over hoe deze protesten eruit gaan zien wil Ronald Van Marlen nog niet veel kwijt. ”Maar we zijn ervaren in blokkades vormen, dus die zullen spectaculair zijn”, grinnikt hij. De beweging organiseert acties in verschillende regio’s. Zo werd er vorige week in Zandvoort actiegevoerd tegen de Formule 1 en stonden ze gister voor de Braziliaanse ambassade in Den Haag voor het Amazone gebied. Dit zijn allerlei losse initiatieven en bij de protestweek komen alle groepen bij elkaar. De beweging is nu druk bezig met de voorbereidingen. Zo worden er in de aanloop verschillende trainingen gegeven, over onder andere wat te doen met politiegeweld en over juridische dilemma’s. Om deel te nemen aan de protestweek moet iedereen de trainingen gevolgd hebben.    

Disruptie  in Den Haag 

De protesten van Extinction Rebellion zullen niet onopgemerkt aan je voorbijgaan. De strategie van de groep is disruptieen dit maken ze zeker waar. Zo staan de actievoerders geregeld in hun blootje in een winkelcentrum of ontregelen ze het verkeer in Amsterdam of Den Haag. “Mensen houden niet van disruptie. Daar wordt niemand vrolijk van. Als wij het verkeer tegenhouden is dat voor niemand fijn, dat snap ik ook. Maar wat er nu gebeurt in de wereld is ook niet fijn.” Verder heeft Van Marlen er zin in. ”Het gevoel dat actievoeren met zich meebrengt is ongelofelijk. Je staat daar collectief zo krachtig, je kent niemand maar je bent met z’n allen één. De groep belooft een week vol disruptieve burgerlijke ongehoorzaamheid.