In samenwerking met Ylva Verbeek

Ongeveer 250 jongeren maakten in 2020 een einde aan hun leven. In het afgelopen decennium wordt er op steeds meer verschillende manieren aandacht gegeven aan zelfmoordpreventie, waaronder World Suicide Prevention Day op 10 september. Wat voor initiatieven bestaan er in Nederland en zijn deze voldoende?  

Denk jij zelf aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis). 

Door: Mai-Lin Steegers

Dag ter voorkoming van zelfdoding 

Vandaag is het de dag ter preventie van suïcide. Over de hele wereld wordt hierbij stilgestaan. Dit is hard nodig omdat er alleen al in Nederland jaarlijks ongeveer 500.000 mensen zijn zelfdoding overwegen volgens extern adviseur suïcide preventie Barbara Rooks. 

Barbara Rooks werkt voor gemeente Arnhem. Ze kijkt hoe ze de preventie van zelfdoding kan verbeteren. In dit artikel deelt ze haar advies hoe je iemand het best kan helpen als diegene suïcide gedachtes heeft. 

Vraag door 

We zijn niet gewend om diepgaand een gesprek te beginnen met iemand die misschien wel suïcidale gedachtes heeft zegt Rooks: “In een gesprek kan het zijn dat iemand zegt: ik voel me niet zo goed. Wij als maatschappij zijn gewend om dan te reageren met: ‘Ach, morgen schijnt de zon weer.’ Dit is goed bedoeld, maar het helpt diegene niet.” Als er een dieper gesprek plaatsvindt, is het volgens Rooks ook goed om daadwerkelijk te vragen of diegene suïcidale gedachtes heeft “dit is een hele spannende vraag. Mensen zijn namelijk bang om de ander op ideeën te brengen, maar dit is niet het geval. Het kan juist opluchting geven, omdat er eindelijk iemand is die deze vragen stelt,” vertelt Rooks.  

Kijk uit met sociale media 

Volgens Rooks kunnen onlineplatformen heel beschermend werken, maar ook gevaarlijk zijn “als iemand suïcide heeft gepleegd, kan dit rondgaan in chatgroepen. Als er wordt gereageerd met ‘hij heeft eindelijk rust,’ kan dit iemand met suïcidale gedachtes in een proces versnellen. Ook is er een risico op kopieergedrag onder jongeren.”  

Alleen met elkaar 

Volgens Rooks is het allerbelangrijkste dat we beseffen dat we suïcide alleen met elkaar kunnen bestrijden: “Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van huisartsen, maar ook van de omgeving. Scholen, sportclubs, vrienden en familie kunnen allemaal helpen. We moeten inzien dat dit een maatschappelijk probleem is en we dit alleen met z’n allen kunnen verbeteren.”