Vanaf 25 september hoeft men geen anderhalve meter afstand meer met elkaar te houden. Daarnaast wordt bij horeca en andere evenementen in de culturele sector een coronatoegangsbewijs verplicht. Dit nieuws wordt dinsdag 14 september in de persconferentie bekend gemaakt.

Na veel tegenslagen kan de evenementensector vanaf 25 september weer een stap maken richting het ‘normale’ leven. Voetbalstadions mogen weer maximaal worden gevuld, buitenfestivals mogen weer doorgaan en niemand hoeft meer op anderhalve meter afstand te zitten op de terrassen.  Het kabinet stond de laatste weken flink onder druk. Er was met name veel commentaar op het meten met twee maten: De formule 1 mocht doorgaan met 70.000 toeschouwers op de tribunes en voetbalstadions mochten voor 2/3 vol zitten, terwijl clubs gesloten moesten blijven en festivals nog steeds niet door mogen gaan.

Veel van deze kritiek kwam vanuit de organisatie ‘Unmute Us!’. Die dit weekend in maar liefst tien steden demonstreerde tegen het coronabeleid van het kabinet. Eva Peterson nam deel aan het protest in Amsterdam: ‘’Er hing een gezellige sfeer en het was goed geregeld. In tien steden stonden we met ongeveer 150.000 man. Ik hoop echt dat dit impact gaat hebben.’’ Toch neemt Eva niet genoegen met de nieuwe versoepelingen: ‘’ Het afschaffen van de anderhalve meter afstand regel heeft weinig zin, niemand hield zich er meer aan.  Juist daarom hoop ik dat Unmute Us doorgaat, zodat we kunnen blijven vechten voor de dingen die we leuk vinden.’’

Ook Annelie Eekhof is niet tevreden met het huidige coronabeleid. Zij heeft ervoor gekozen om zich niet te laten vaccineren. Simpelweg omdat ze zich pas wil laten vaccineren wanneer het vaccin uit de ontwikkelingsfase is (dit zal duren tot en met 2023). Nu ervaart zij door het verplicht maken van het coronatoegangsbewijs een gevoel van buitensluiting: ‘’De regering geeft aan dat het een vrije keuze is om je te laten vaccineren, dit vind ik zelf enorm belangrijk, maar met het verplichten van het coronapaspoort en het coronatoegangsbewijs wordt dit een stuk lastiger. Je wordt gedwongen om je te laten vaccineren of te laten testen. Als ik me kerngezond voel en lekker op een terrasje wil gaan zitten kan dit dus zonder een coronatoegangsbewijs ineens niet meer, dat vind ik gewoon gek.’’

Geschreven door Levi Rombouts