Inwoners van El Salvador kunnen sinds 7 september bitcoin als wettig betaalmiddel gebruiken. Ondanks dat de cryptomunt een steeds grotere rol speelt in de samenleving, zijn bitcoinexperts overtuigd dat het in Nederland niet toegepast zal worden als wettig betaalmiddel.

Stefan Taubert, bitcoin- en blockchainexpert, zegt dat de digimunt een belangrijke rol zal spelen in arme landen als El Salvador. “In El Salvador is er een zwak bankensysteem. Slechts 30% van de inwoners heeft een bankrekening.” Cryptovaluta is een alternatief op de Amerikaanse dollar omdat Salvadoranen via de bitcoinapp wel een rekening kunnen openen. Hier in Nederland heeft vrijwel iedere volwassene een bankrekening, waardoor het een sterk bankensysteem genoemd kan worden. Bitcoin in de EU erkennen als wettig betaalmiddel is volgens Taubert zeer onwaarschijnlijk in de komende jaren. In El Salvador bezit driekwart van de inwoners een mobiele telefoon. Dit geeft hun de kans om de bitcoinapp te downloaden en over hun cryptorekening te beheren. “Het blijft een grote gok van het land,” zegt Stefan Taubert, “maar het biedt de inwoners veel kansen.”

Arnold Hubach, bitcoinexpert en editor bij Bitcoin Magazine, is een digital nomad. Hij is een rondreizende online freelancer en werkt momenteel vanuit de Salvadoraanse badplaats El Zonte. “Als je hier op de ouderwetse manier je energierekening wil betalen, dan ben je gemakkelijk drie uur bezig: je moet cash uit de geldautomaat halen, vervolgens reis je een uur naar het energiebedrijf om nog in de wachtrij te staan. Via de app kunnen ze nu geld sturen en klaar.”

De koers van de bitcoin stijgt en daalt rap iedere dag. Afgelopen week daalde de munt met twintig procent. Volgens Stefan Taubert is dat doodnormaal: “Het blijft stijgen en dalen per dag, maar het is stabiel.” Dit zegt hij omdat de munt letterlijk en figuurlijk niet bijgeprint kan worden. Er zijn 21 miljoen bitcoins in de wereld en daar blijft het bij. “Cryptovaluta is anti-inflatie: vandaag kan je een brood kopen voor 0.00002 bitcoin en morgen ook.” Hij vergelijkt het met de koers van de dollar, wat alleen maar daalt in waarde door inflatie.

Volgens onderzoek van Reuters wil 67% van de Salvadoranen de bitcoin niet accepteren. Hierbij trekt Arnold Hubach zijn twijfels: “Dit is omdat het nog nieuw is voor de mensen. Ook hebben ze nog slechte herinneringen aan de stroeve overgang van de Salvadoraanse colon naar de Amerikaanse dollar.” Hij vertelt dat hij een oude man heeft gesproken en naar zijn mening over de bitcoin vroeg. “Hij zei heel wijs: ik weet niet wat het is, dus ik heb geen mening. Ze snappen hier nog niet hoe het werkt, dat moeten ze gaan ervaren.”

Beide bitcoinexperts zijn optimistisch over de toekomst van cryptovaluta voor inwoners van arme landen. Juist de mensen die in arme landen wonen kunnen het meeste profiteren van cryptovaluta. Arnold Hubach: “Het is mooi om te zien hoe bitcoin levens hier verbetert.”