Enkele commerciële coronatestbedrijven zoals Spoedtest.nl en Cornonalab.eu maakten donderdagochtend bekend dat ze soa-tests willen gaan aanbieden. Volgens Soa Aids Nederland is het belangrijk dat deze bedrijven deskundige informatie aan hun klanten aanbieden zodat er na het ontvangen van een positieve uitslag een goede soa-zorg kan ontstaan.

De doelgroep die de bedrijven willen bereiken zijn mensen boven de 25 jaar oud. Mensen onder de 25 kunnen namelijk gratis een soa-test doen bij de GGD. Persvoorlichter Anna Nijsters van Soa Aids Nederland is echter van mening dat er belangrijke informatie mist bij de tests die testbedrijven willen gaan aanbieden: “Het is niet genoeg om alleen soa-tests aan te bieden. Je moet ook zorg voor en na de tests bieden.” Het is belangrijk om te weten welke soa-test het meest nuttig is op basis van bepaalde klachten. Als de uitslag vervolgens positief uitslag is, moet je weten wat de risico’s en behandelmethoden van de soa zijn en hoe je je seksuele partner inlicht over de soa.

Hoe gaat het leveren van tests in z’n werk?

De coronatestbedrijven zijn van plan de soa-tests bij mensen thuis af te leveren. Je doet de test en vervolgens stuur je hem op naar een laboratorium. Een aantal dagen later ontvang je de uitslag. Het is niet meer de bedoeling dat je langs een teststraat gaat om daar de test op te halen en af te nemen. Een soa-test bij bijvoorbeeld Spoedtest.nl zal volgens eigenaar Rasmus Emmelkamp ‘een paar tientjes’ gaan kosten, zei hij bij BNR. Bij de GGD kun je een chlamydia-test doen voor veertig euro. Die prijzen verschillen niet zoveel, dus waarom is er dan toch behoefte aan nieuwe soa-test aanbieders?

Emmelkamp verwacht dat er een groot publiek geïnteresseerd zal zijn in zijn soa-tests. “De GGD biedt gratis coronatesten aan, maar toch zijn er miljoenen mensen bereid geweest om bij Spoedtest.nl voor een test te betalen. Dat geldt denk ik ook voor soa-tests”, aldus Emmelkamp. Eerder al zei de eigenaar van het bedrijf bij BNR dat hij denkt dat mensen een commerciële soa-test fijn vinden vanwege de anonimiteit en omdat je een test kunt doen zonder dat je klachten hebt (Preventieve test). Spoedtest.nl denkt aankomende maand de eerste soa-tests online aan te kunnen bieden.

Soa aids Nederland niet tegen commercie

Het verkopen van soa-tests is niet nieuw. Er zijn al diverse commerciële webshops zoals Soatest.me en Soapoli-online die thuistests aanbieden. Nijsters: Wij (Soa Aids Nederland) zijn niet tegen het commercieel aanbieden van soa-tests. Dat gebeurt ook al veel online en een aantal daarvan zijn zeer betrouwbaar. De aanbieders die wij als betrouwbaar beschouwen, zijn wel degenen die ook informatie voor- en achteraf aan hun klanten verstrekken. En dat doen deze teststraten niet. Zij sturen je simpelweg door naar de huisarts.”

In gesprek

Toch vindt ook Emmelkamp het aanbieden van de juiste zorg als je een soa hebt opgelopen erg belangrijk: “Wij (Spoedtest.nl) zullen ons aan de geldende wet- en regelgeving houden met betrekking tot nazorg. Ook staan we open voor een gesprek of samenwerking met Soa Aids Nederland of soortgelijke organisaties.” Of dergelijke gesprekken gaan plaatsvinden is op dit moment nog niet duidelijk.