Maar liefst driekwart van de jongeren in Nederland heeft een account op Instagram volgens de statistieken van het social media platform. Dit wordt vaak gebruikt om foto’s te delen met mensen over de hele wereld. Maar omdat dit niet altijd even veilig is en je sommige foto’s liever alleen met vrienden wilt delen, kan je ook een privé-account aanmaken. Dit soort accounts worden onder jongeren dan ook steeds populairder. Maar welke andere redenen heeft dit?

Denise Nuij, 13-09-2021

“Er zitten vaak zaken bij die niet voor alle ogen zichtbaar mogen zijn. Als je later gaat solliciteren of je krijgt een vaste relatie, dan wil je misschien niet dat er allerlei zaken terug te vinden zijn die geen goede indruk maken”, vertelt Ira Janssens, psycholoog bij praktijk Glansreijk. Naast dat jongeren dan een open account hebben op social media – die voornamelijk dan gebruikt wordt voor zowel vrienden als kennissen van bijvoorbeeld school – zijn er ook een aantal die nog een ander privé-account hebben. Dat alleen toegankelijk is voor goede vrienden. Hierop worden gekkere foto’s op geplaatst die niet zichtbaar mogen zijn voor bijvoorbeeld andere leerlingen uit je klas. Daarnaast staan deze foto’s ook privé zodat vreemde mensen niet mee kunnen kijken: “Uiteraard worden jongeren ook vaak aangesproken door willekeurige mensen online. De intenties van deze mensen lopen uiteen, maar het leidt er vaak toe dat mensen voorzichtiger gaan zijn met wat ze daar posten”, aldus Ruud Jacobs, media psycholoog op de universiteit van Twente.

Privacy en veiligheid

De grootste reden van deze privé-accounts op sociale media is voornamelijk voor de privacy en veiligheid van de jongeren. Volgens Robin van Erp, studente en instagramgebruikster, wordt dat veroorzaakt door wat er op die accounts wordt geplaatst en de activiteiten die ermee worden gedaan. “Ik ken best veel jongeren die zo’n account op Instagram hebben. Deze wordt eigenlijk alleen maar gebruikt om grappige foto’s te delen waarvan je niet wilt dat heel de school die ziet, omdat het toch vaak een beetje gênante foto’s van jezelf zijn”, zegt Robin. Door alleen goede vrienden toe te voegen, loop je niet zo snel het risico dat je foto’s worden verspreid die je daarop plaatst. Dit komt omdat je elkaar meestal toch wel vertrouwd. Volgens Janssens geeft het wel een veilig gevoel als je zelf kan kiezen met welk groepje jouw foto’s kan delen. Echter vindt ze het wel zo dat het een slechte zaak gaat worden zodra jongeren deze privé-accounts gaan aanmaken, omdat ze het niet meer online durven te zetten: “Het betekent dat ze bang zijn dat er slecht of verkeerd op wordt gereageerd. Dan zou je in een isolement kunnen komen omdat je dan alleen met een klein groepje iets durft te delen.”

Ontwikkeling

Naast dat de privé-accounts worden aangemaakt voor meer veiligheid en privacy heeft het ook te maken met de ontwikkeling. Je kan namelijk ook zorgen dat de foto’s niet zichtbaar zijn voor je familie. Dit betekent dat jongeren zich vrijer kunnen voelen met wat je erop plaatst. “Met een open account kijkt er altijd wel iemand mee van je familie, waardoor je sneller het gevoel hebt dat alles netjes moet zijn en je dus minder creatief kan zijn en dingen kan uitproberen. Jongeren moeten namelijk fouten kunnen maken en met de gedachte dat er altijd iemand mee kijkt gaat dit een stuk lastiger”, vindt Jacobs.

De privé-accounts hebben zowel positieve als negatieve aspecten. Zo is het positief dat jongeren zich hierdoor veiliger kunnen voelen en vrijer zijn in wat ze met het account doen, maar de reden voor het aanmaken is soms toch negatief. Het is namelijk geen goed teken dat jongeren bang zijn hoe andere mensen op sommige foto’s zouden reageren en hierdoor dus onzeker zijn.

Netjes Geïllustreerd Gaming Infographic door Denise Nuij