Veel studenten zijn tijdens de coronacrisis hun eigen onderneming gestart. Vorig jaar rond deze tijd stonden er 21.797 jongeren tussen de 18 en 30 jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), nu zijn dat er 23.154 blijkt uit hun cijfers. Inmiddels zijn de meeste studies weer fysiek en wordt de studiedruk weer hoger, is het dan wel te combineren om een eigen bedrijf te hebben en voltijd te studeren?

De 24-jarige Cas van Grunsven is bezig met zijn master Innovation Management (TU/e) en werkt daarnaast 40 uur in de week aan zijn bedrijf Codigital. Waarvoor hij apps en websites bouwt. Volgens Cas is het een aanrader om tijdens je studie met een eigen bedrijf te beginnen, maar is het ook heel lastig om deze twee dingen te combineren: ‘’als je de hele dag gebeld wordt door klanten is het heel lastig om ook geconcentreerd te zijn op de universiteit.’’ Verder vertelt Cas: ‘’Tijdens corona werden van alle colleges korte video’s gemaakt om de studenten te helpen met het online les volgen. Dat was voor mij echt een redding, zo kon ik zelf beslissen wanneer ik een college keek, anders had ik de studie misschien niet gehaald.’’ Aan de andere kant is het gunstig dat je de kennis die je op school leert meteen toe kunt passen in de praktijk, aldus Cas.

Tussenpersoon

Joel Sebregts is een van die 23.154 studenten die zich afgelopen jaar heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hij studeert Ondernemerschap & Retail Management aan de Avans in Den Bosch. Toen hij vorig jaar tijdens de pandemie veel thuis zat, is zijn idee geboren. ‘’Ik zag in die tijd dat veel restaurants het erg druk kregen met maaltijdbezorging, toen dacht ik misschien kan ik daar tussenpersoon zijn, om hen te helpen met het personeelstekort.’’ Vertelt Joel. Inmiddels heeft hij zijn eigen uitzendbureau Deliflex. ‘’Best gek, maar als er geen corona was geweest, had ik nu misschien een heel ander bedrijf.’’

Genoeg tijd

Ook Bjorn Bernecker vond dat hij iets nuttigs moest doen met al de vrije tijd die de pandemie hem schonk. De 22-jarige student Automotive Management had altijd al een passie voor het schoonmaken van auto’s. In januari 2021 zocht hij een garagebox, kocht hij de benodigde spullen en begon hij zijn bedrijf in ‘car detailing’; het tot in de details grondig reinigen van auto’s. Bjorn ervaart het niet als belastend dat hij naast zijn werk nog studeert, hij ziet er juist de voordelen van in: ‘’Tijdens je studie heb je juist nog genoeg vrije tijd. Je kunt wel in de kroeg hangen, maar je kunt ook investeren in je toekomst.’’

Aukje Mak

Bjorn Bernecker bij zijn bedrijf in car detailing.