De veertiende editie van het jaarlijkse WK-paalklimmen vond zaterdagavond om 18:00 uur plaats in het Brabantse Wijbosch. Het evenement is de enige in zijn soort en is dit jaar wederom volledig uitverkocht. Naast de sportieve activiteiten is er ook ruimte voor livemuziek en de gezelligheid die hierbij hoort. Vrijdagavond vond de jeugdeditie al plaats.

De aankondiging van het evenement roept wellicht de vraag op: Wat is paalklimmen? “Nou, er staan twee palen van zestien meter in de grond, en wie het snelst boven is, is de kampioen”, weet Hennie van Osch, oprichter en organisator, bondig uit te leggen. Deelnemers klimmen één tegen één naar boven: “Op deze manier willen we er een beetje strijd inhouden.”

Dorpsfeest

Van Osch en een aantal vrienden kwamen veertien jaar geleden met het idee om dit evenement te organiseren. “De eerste keer waren de palen ongeveer zeven meter hoog en stonden er 140 mensen te kijken. Nu zijn de palen zestien meter hoog en zijn er 750 mensen.” Naast de hoogte van de palen groeit dus ook de populariteit van het feest. “De eerste paar jaar was het echt een dorpsfeest, nu zien we dat er steeds meer mensen van buitenaf bijkomen.”

Het unieke evenement is er voor iedereen benadrukt Van Osch: “We hebben de wedstrijd verdeeld over verschillende categorieën: de jeugd tot 15 jaar, mannen, vrouwen en vijftigplussers.” De doelstellingen van de deelnemers lopen flink uiteen. Sommigen gaan voor de snelste tijd, anderen willen aan zichzelf bewijzen dat ze de top kunnen bereiken. “De snelste tijd op dit moment is 7,8 seconden, maar we hebben ook weleens meegemaakt dat iemand er zes minuten over deed. Deze man was met 82 jaar onze oudste deelnemer en wilde het tegen zijn kleinzoon opnemen. Dat was heel mooi om te zien.”

Toekomstvisie

Door de huidige restricties rondom het coronavirus blijft het evenement dit jaar met 750 bezoekers redelijk kleinschalig, maar Van Osch heeft goede hoop voor de toekomst. “We zijn eigenlijk pas de laatste twee/drie jaar écht aan het groeien en we zijn van plan dit door te zetten. Het liefst krijgen we er tienduizend bezoekers bij binnen twee jaar, maar misschien is dat iets té ambitieus”, voegt van Osch er lachend aan toe.

Tekst: Hidde van Gijn
Video: Nick den Engelsman