Het prototype van de voetbalschieter maakt voetballen mogelijk voor mensen in een rolstoel. Verschillende scholen deden mee aan de pilot van het product afgelopen jaar en de feedback is positief. Het bedrijf Boomdesign Solutions werkt daarnaast samen met diverse partners om de sport ‘rolstoelvoetbal’ te ontwikkelen.

“De voetbalschieter is een robot die aan een rolstoel wordt gekoppeld, deze robot kan een bal vangen en vervolgens weer wegschieten”, vertelt Michiel van der Boom, bedenker van het concept. Hierdoor is het voor rolstoelgebruikers mogelijk om zelfstandig deel te nemen aan sport en spel. Het project draait vanaf 2014 op de achtergrond, maar sinds een jaar worden er grotere stappen gemaakt. “We wilden eerst zien of de robot een toegevoegde waarde had voor de gymlessen en later wellicht ook voor sporten buiten schooltijd.”

Het belang van participatie

Van der Boom vindt dat sport één van de makkelijkste manieren is om mensen met elkaar in contact te brengen. “Op de scholen zag ik de noodzaak om dit te doen heel duidelijk. Het blijkt dat mensen in een rolstoel rond de puberteit vereenzamen en vooral terugvallen op familie. Eén manier om hieruit te komen is door te sporten.”

Een nieuwe sport

Samen met ‘Gehandicaptensport Nederland’ en ‘Special Heroes’ wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe sport ‘rolstoelvoetbal’. “Er wordt op dit moment nagedacht over: wat worden de regels precies? En hoe verdelen we de sport over verschillende klassen?” Ook moet er rekening worden gehouden met de ernst van de beperkingen, vindt Van der Boom, om gelijkwaardige teams te kunnen samenstellen. Van der Boom legt dit uit door de ernst van de handicap op een schaal van 1 tot 4 te meten: “Als een team bijvoorbeeld twee 1’tjes heeft, moeten zij ook twee 4’tjes hebben.” Op die manier wordt er een gemiddeld niveau per team gehanteerd. “Er zijn bijvoorbeeld veel meer gebruikers van handbewogen rolstoelen dan van elektrische rolstoelen. We willen dit in de sport juist mixen om het sociale element te behouden.”

Werken met de doelgroep

Volgens Van der Boom is het een heel dankbaar onderwerp om mee bezig te zijn: “De doelgroep is zo levenskrachtig en optimistisch. Een jongen vertelde mij tussen neus en lippen door dat hij elke avond huilt van de pijn, maar hij stond er die dag wel met een glimlach. Ik denk dat we daar als ‘gezonde mensen’ iets van kunnen leren.” Dit vat de motivatie achter dit project goed samen volgens hem: “Zolang ik iets kan bijdragen aan de zelfstandigheid van deze mensen blijft het voor mij heel leuk om hier producten voor te ontwikkelen.”

Video: Sportinnovator.nl