Uit de gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat de helft van de volwassen Brabanders overgewicht hebben en te weinig bewegen. Dit komt vaak door het budget dat mensen hebben, mensen met minder budget eten ongezonder.

Dit komt doordat ongezond eten goedkoper is. Kwetsbare groepen, mensen met een lagere opleiding, lager inkomen en/of een niet-westerse migratieachtergrond, leven ongezonder blijkt uit de Gezondheidsmonitor. Dit heeft de GGD West-Brabant samen met Hart voor Brabant en Brabant-Zuidoost onderzocht.

Door de pandemie zijn mensen aangewezen om op eigen initiatief te sporten of te bewegen. Met meer beweging ben je al goed op weg om af te vallen. Maar wat zijn goedkope opties, ook handig voor studenten, om gezond te leven?

Schijf van vijf

Die tips kan diëtiste H. Scheffer ons wel geven. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar de schijf van vijf van het Voedingscentrum, daar staat alles in wat gezond is om te eten. “Het is goed om zo veel mogelijk gevarieerd te eten. Ook producten die volkoren zijn, zoals rijst en macaroni, zijn gezond om te eten in plaats van bijvoorbeeld witte rijst.”

Naar de markt

De markt bied veel groente en fruit aan die goedkoper zijn dan als je ze in de supermarkt koopt. “Daarnaast zijn bananen een goedkope optie van fruit. Als je geld wil besparen is het ook slim om je eigen lunch en een flesje water mee te nemen. Doen hoef je geen eten en drinken op school of onderweg te kopen.”

Gratis activiteiten

Naast gezond eten is het ook belangrijk om genoeg te bewegen. Scheffer: “Alle beweging is goed, zelf het huishouden doen is al beweging die gezond is. Dingen zoals een rondje lopen, fietsen of hardlopen zijn altijd goed om te doen.”

Volgens Scheffer werkt het vaak om een doel te stellen, bijvoorbeeld 10.000 stappen zetten op een dag. Het voelt dan aan het einde ook goed als je je doel hebt bereikt. Verder staan er genoeg instructievideo’s op YouTube die je kunnen helpen met meer bewegen. Touwtje springen is ook een goede vorm van beweging, dus schaf goedkoop een touw aan.

Goedkoop gezond leven

Er zijn veel opties om als student gezond te leven zonder dat het veel gaat kosten. Neem gewoon je eigen lunch mee en maak een bakje met wat groente zoals komkommer en wortel. Spreek een doel met jezelf af, op die manier stimuleer je jezelf om gezonder te gaan leven. Kijk in de supermarkt naar de volkoren producten en ga voor fruit en groente naar de markt. Genoeg gezonde opties dus om als student gezonder te leven!