Het Rode Kruis heeft afgelopen maand tijd 1,7 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers in Haïti. Met de opbrengst willen ze onder andere ervoor zorgen dat de slachtoffers weer zo snel mogelijk schoon drinkwater hebben. Kort daarvoor was er ook al een succesvolle inzamelingsactie rondom Afghanistan. Hoe bepaalt het Rode Kruis over een inzamelingsactie plaats moet vinden?

De noodhulporganisatie heeft nu twee inzamelingsacties kort na elkaar. Ze kunnen logischerwijs vooraf niet wanneer bepalen hoeveel inzamelingen er nodig zijn, maar houden ze wel een limiet aan per jaar? “Wanneer er problemen zijn zal het Rode Kruis altijd voor je klaar staan”, vertelt Sandra van Houten, woordvoerder Rode Kruis, vertelt over de actie. “We hebben geen vast aantal acties per jaar. Wij kijken naar waar nood hoog is en daar schieten wij te hulp. In Haïti kwamen 2.100 mensen om het leven en raakten daarnaast duizenden gewond. Ze hadden onze hulp écht nodig.”

Het Rode Kruis kan een onbeperkt aantal acties inzetten, zolang zij zien dat landen het écht nodig hebben. Ze hebben nu twee snellere inzamelacties achter elkaar, en bij beide initiatieven werd massaal gedoneerd en had dit dus geen invloed op de donaties. “Hier zijn wij als Rode Kruis natuurlijk erg content mee! Het bedrag dat voor Haïti is opgehaald is geen klein bedrag, we kunnen niet in woorden omschrijven hoe dankbaar we zijn. We zullen de landen in nood altijd blijven helpen, waar we kunnen!”, aldus van Houten.