Medewerkers uit de kinderopvang staken op het Malieveld in Den Haag Kaylin Cligge

“We hebben geen tijd meer voor onze kinderen”, dat is een zin die heel veel voorkomt op tientallen spandoeken en T-shirts afgelopen dinsdag op het Malieveld in Den Haag. Zo’n vierduizend medewerkers uit de kinderopvang stonden daar te staken voor een betere cao, waarin met name aandacht is voor een verlaging van de werkdruk. 

Nadat in juli dit jaar de kinderopvangsector na twintig jaar voor het eerst het werk neerlegde om te gaan staken, kondigde FNV later die maand opnieuw een stakingsdag aan, dit keer op 14 september. “Na de eerste landelijke stakingsdag van 8 juli zijn er nog geen verbeteringen doorgevoerd. Zolang er niets verandert, bereiden we verdere acties voor,” aldus FNV-bestuurder Kinderopvang Debbie van Leiden in een persbericht op de FNV website. 

Veel van de stakers gisteren waren er ook bij de eerste staking in juli: “Dit is de tweede keer dat we hier zijn en we geven niet op, we laten ons niet zomaar aan de kant zetten. In de lockdownperiode hebben we ons heel open opgesteld, maar daar hebben we helemaal niks voor gekregen. Niet eens een bedankje. We willen meer waardering en een lagere werkdruk, maar we willen vooral dat het werk weer is waar we het voor gekozen hebben. Het zorgen voor kinderen, zonder alle neventaken.” 

Oplossingen

De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) besloten eind juni een nieuwe cao Kinderopvang met de vakbond CNV Zorg & Welzijn. Vakbond FNV was het niet eens met deze cao, aangezien er niet genoeg afspraken in stonden om de werkdruk op korte termijn te verlagen. Wat zou kunnen helpen als oplossing voor de hoge werkdruk? “Of een groepshulp of meer taakuren. Je moet nu alles doen in een paar uur. Hierdoor komt de zorg voor kinderen in het gedrang, terwijl dat is waar het om gaat,” aldus één van de stakers.

Zowel BK als BMK was uitgenodigd op de stakingsdag afgelopen dinsdag, maar beide gaven aan niet aanwezig te zijn. Volgens hen was dit niet het moment of de manier om het over een verandering in de cao te hebben. 

“Echt een feestje”

Een andere aanwezige staat met haar zoontje van drie op haar zij fel te protesteren. Ook zijn opvang was gesloten, dus dan maar mee naar het Malieveld; “Hij vindt het heel gezellig hoor, echt een feestje.”

Twee stakers die te veel aan hun hoofd hebben en meer aandacht willen voor de kinderen Kaylin Cligge

Rond half twee loopt de staking al op zijn einde, maar waar een groot deel van de aanwezigen al vertrekt naar de touringcars die klaarstaan om ze terug naar hun woonplaats te brengen, blijven een aantal die-hards nog achter om een laatste dansje te wagen. Twee sterk uitgedoste mensen delen nog hun mening over hoe de staking verliep:

“Het was super om vandaag met zoveel mensen in Den Haag te kunnen zijn, wetende dat in Weert en Assen ook mensen aanwezig waren. We zijn al met meer mensen dan de vorige keer dus ik hoop dat we de volgende keer met nog veel meer komen. Er moet een nog veel grotere vuist gemaakt worden.” Volgens deze aanwezigen moeten de werkgevers weer om tafel met FNV om zo het probleem op te lossen. Er is een groot personeelstekort en een betere cao is cruciaal om meer mensen naar de sector toe te trekken. “Ik hoop dat we nu met ruim vierduizend mensen hebben kunnen laten horen dat een erg grote groep het niet eens is met de cao die er nu ligt, dus kom alsjeblieft terug aan tafel.”