McDonalds komt met een nieuw product: de ‘McPlant’, een burger volledig gemaakt van plantaardige producten. Is deze variant op de klassieke McDonalds burgers ook gezonder of is het voor de vegetariër die een snelle hap wil die niet goed hoeft te zijn?

McDonalds geeft met hun groene kleuren het gevoel van een gezond gerecht. “Vegaburgers zijn bijna nooit gezond. Ik kan me niet voorstellen dat de burger van de Mac wel gezond is”, zegt diëtiste Ellen Kant. “In de vleesvervangers die de supermarkten aanbieden zitten vaak ontzettend veel extra zout en toegevoegde smaakstoffen. Er zitten niet eens veel groente in.”

Daniëlle van Kampen van De Hippe Vegetariër vertelt  over de transitie naar vegetarisch fastfood. “Steeds meer consumenten laten dierlijke producten staan en kiezen voor het plantaardig alternatief. Fastfoodketens zien hier vanuit een marketingperspectief kansen in.” Zo is de McPlant het neefje van de Veggie Whopper. Beide burgers zijn ontworpen door het bedrijf ‘Beyond Meat’, een bedrijf dat zich specialiseert in het maken van vleesvervangers. KFC heeft zelfs een compleet vegetarisch restaurant geopend in Rotterdam.

Voor een gezonde vegetarische maaltijd kun je dus nog steeds niet bij de McDonalds terecht. Kant: “Probeer zo min mogelijke geproduceerde producten te gebruiken, dus geen vegaburgers. Het is veel beter om andere eiwitrijke producten te gebruiken tijdens het koken, zoals eieren, noten en soja. Gebruik ook zo min mogelijk bewerkte producten.”

Gezonder zijn de vega producten van fastfood restaurants dus niet, maar zou je ze dan kunnen bestellen voor de andere grote reden voor vegetarisch eten: het milieu? Hier is het antwoord ja op. Vegaburgers worden voornamelijk gemaakt van peulsoorten en peulen zijn veel beter voor het milieu dan vlees. Voor vlees is ten eerste veel meer water nodig. Per kilo vlees heb je 15.500 liter water nodig. Voor peulvruchten is dat 4000 liter. Een nog veel groter verschil is de hoeveelheid CO2 dat wordt uitgestoten bij de productie van de producten. Voor een kilo vlees wordt 24 kilo CO2 uitgestoten. Bij soja is dit 0,6 kilo. Dat is dus 24 keer minder CO2 per kilo. Als je naar het milieu kijkt kun je jezelf dus heel goed voelen met een McPlant in plaats van een Big Mac.