De wijnproductie in Nederland is relatief laag omdat grond en arbeid hier duur zijn. Er is hier niet zoveel ruimte als in Frankrijk of Zuid-Afrika. Toch wordt er in de laatste vijf jaar steeds meer geproduceerd op onze Nederlandse bodem. Is het als Nederlandse wijnboer lastig om rond te komen van de productie?

Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) laten zien dat de wijnproductie in de laatste vijf jaar met 82 procent is gestegen. Vijf jaar geleden ging het om 8374 hectoliters.

Geert Hermans, eigenaar van Winery & Herbs, heeft een landelijke wijn en kampeerboerderij. Er is een wijngaard, wijnmakerij, een kruidentuin en er worden wijnworkshops en rondleidingen gegeven. Volgens Geert is het lastig om in Nederland van enkel de wijnproductie te leven: ‘’Het kan als je vijf hectare grond of meer hebt, maar de kostprijs voor Nederlandse wijn is gewoon heel duur, dat maakt het lastig om ervan te leven.’’

Het ligt volgens Hermans ook aan de opzet van je bedrijf. Bij Winery & Herbs  is wijn een van de hoofdproducten(2000 flessen p. jaar) , maar ze hebben ook naar 500 verschillende planten, in totaal kunnen ze daar 80 verschillende producten mee maken.

Het is bij slijterijen en wijnspeciaalzaken steeds vaker mogelijk om te kiezen voor een Nederlandse Pinot Noir of Riesling. De wijn staat volgens Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) internationaal goed aangeschreven. “Maar om internationaal door te breken wordt te weinig geproduceerd.”

‘’Het mooiste aan mijn werk vind ik dat het zo divers is. Ik vind het heel leuk om mensen op een toegankelijke manier kennis over wijn bij te brengen, uitleggen hoe we wijn maken of hoe een druivenpers werkt’’, vertelt Geert Hermans.

Deze maand zijn er door heel Nederland wijngaard open dagen, bij bijna 40 wijngaarden. Open wijngaard dagen | VNWP