Esther Vergeer stond jarenlang aan de top van het rolstoeltennis. Nu rolstoeltennisster Diede de Groot alle grandslamtitels heeft gewonnen, en daarmee de ‘Golden Slam’ heeft bemachtigd, wordt zij gezien als de opvolgster van Vergeer. Vergeer vertelt hoe zij de sport heeft ontdekt!

Rolstoeltennis is sinds 1992 een vaste sport bij de Paralympische Spelen. In Nederland is de sport opgekomen rond 2000. Esther Vergeer, die bijna veertien jaar onafgebroken op nummer één stond in de wereldranglijst en nu onder andere Diede de Groot traint, mocht de sport namens Nederland mede-ontdekken. Ook nu zet ze zich in voor het rolstoeltennis en andere paralympische sporten met de Esther Vergeer Foundation.

Steeds professioneler
De faciliteiten, zoals materialen en individuele tennistrainingen, zijn de afgelopen jaren mede door meer aandacht voor de sport toegenomen. Dat heeft ook invloed op het resultaat. “De voeding, het mentale vlak en de wijze waarop wij trainen is de afgelopen jaren geprofessionaliseerd”, vertelt Vergeer. “Doordat meer experts en trainers zich verdiepen in de sport zien we bijvoorbeeld bij Diede dat ze beter wordt ondersteund door professionals.”

“In mijn tijd was ik een soort pionier die het allemaal nog moest ontdekken”, gaat Vergeer verder. “Ik had niet continu een voedingsdeskundige aan mijn zijde. Er was normaal gesproken geen fysiotherapeut in de buurt en over het algemeen waren er nog weinig medische experts op het gebied van rolstoelsporten. Deze experts verhogen het niveau van een speler.”

Integratie bij de bond
De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) heeft rolstoeltennis goed geïntegreerd volgens Vergeer, waardoor meer mindervaliden gaan tennissen. “De KNLTB biedt dezelfde faciliteiten aan ons als aan de normale tennissport. Ook is het zo dat rolstoeltennis erg laagdrempelig is. Je kan bijvoorbeeld met een maatje die valide is tennissen. Dit alles zorgt ervoor dat de sport toegankelijk is voor mindervaliden die graag willen bewegen.”

Iemand die al haar hele leven beweegt en sport is Eline Eenhoorn (51). Zij speelt als enige lid in een rolstoel bij de Middelburgse tennisvereniging MLTC.