Modeketen Primark wil af van wegwerpkleding en besluit te gaan verduurzamen. De keten, dat in totaal zo’n 400 winkels heeft, zegt binnen tien jaar negen doelstellingen omtrent verduurzaming te willen behalen. Kledingstukken die je nu na vijf keer wassen door slijtage weg moet gooien, zouden vanaf 2025 minstens dertig wasbeurten mee moeten meegaan. De prijzen blijven, aldus Primark, net zo laag als nu.

Het bedrijf, afkomstig uit Ierland, gaat jaarlijks verslag uitbrengen van hun vorderingen op het gebied van duurzaamheid, meldt het Financieel Dagblad. Vanaf 2027 zullen kledingitems compleet recyclebaar zijn en wil de keten af zijn van al het wegwerpplastic. De Co2-afdruk moet in 2030 gehalveerd zijn. Daarnaast wordt er gestreefd naar een leefbaar loon voor alle werknemers binnen de toeleveringssector van Primark. 

Natascha van der Velden is gepromoveerd onderzoeker op het gebied van duurzame kleding aan de TU Delft vindt Primarks plannen tot nu te vaag; ze had ze liever iets concreter gezien. Zo zou de Co2-voetafdruk volgens Van der Velden nooit binnen een kleine tien jaar kunnen verminderen als er niet minder geproduceerd gaat worden. Het doel om kledingstukken minstens dertig wasbeurten mee te laten gaan vindt ze ook niet bijzonder ambitieus. “Met de huidige technologie zou een item minstens vijftig wasbeurten mee kunnen gaan zonder te slijten”, vertelt Van der Velden bij Radio 1. 

Lynn Walker, verantwoordelijk voor het verduurzamingsplan, meldt dat het plan grote investeringen vereist. Een specifiek bedrag wil ze er niet aanhangen. Wel beloofd Lynn namens het bedrijf dat de prijzen niet zullen stijgen.