Vandaag start TeamUp met het helpen van Afghaanse kinderen die door Nederland zijn geëvacueerd. Dit doen ze door wekelijks sport- en spel activiteiten te organiseren voor kinderen van 6 tot 17 jaar. Ze komen bij 30 asielzoekerscentra en 30 nieuwkomersscholen in heel het land. De organisatie is een samenwerking van War ChildSave The Children en Unicef Nederland 

Los van de nodige ontspanning hebben de spellen ook een andere functie verteld ontwikkelaar van het programma, Elin Hofman. “In onze spellen zitten verschillende thema’s zoals vriendschap, assertiviteit en conflict. Bij vriendschap leren ze samenwerken, bij assertiviteit zichzelf durven laten zien en bij conflict leren ze rekening te houden met elkaar,” legt Hofman uit. Als verschillende culturen botsen wordt daarop ook ingespeeld: “Dan zetten we de kinderen bij elkaar zodat ze samen moeten werken,” vervolgt ze.  TeamUp komt bij meerdere AZC’s en nieuwkomersscholen hierdoor zijn ze een herkenningspunt voor kinderen die verhuizen. “We hebben altijd dezelfde kleding aan. Hierdoor herkennen kinderen ons en weten ze dat ze met ons mee mogen doen,” aldus Hofman. 

De kinderen hebben ook vaak geen achtergrond in de Nederlandse taal. Daarom worden de activiteiten visueel en stapsgewijs uitgelegd, vertelt Hofman. “We leggen de spellen in delen uit. Bij het spel Annemaria Koekoek is het belangrijk dat je stilstaat bij het woord Koekkoek. Als ze dit begrijpen komt er een Annemaria in het spel die zich omdraait. Hierdoor begrijpen de kinderen het spel en worden ze uitgedaagd.”

De situatie van de kinderen raakt ook de medewerkers van TeamUp. “De blijheid en vrolijkheid die je brengt bij die kinderen is de grootste motivator voor ons. De stralende koppies, daar doen we het voor.”