Voor de regio Oldenzaal kwam dinsdagavond een verontrustend bericht naar buiten: het drinkwater is geïnfecteerd met een bacterie. Dit is echter niet de eerste keer dat zoiets plaatsvindt in de regio, want begin deze maand was het er ook al raak. Volgens drinkwaterbedrijf Vitens was het water toen weer schoon, maar toch is er voor de tweede keer een infectie geconstateerd.

Thomsy Jongepier, woordvoerder van Vitens, legt uit hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan: “Na de besmetting met de E.colibacterie begin deze maand zijn al onze leidingen grondig gereinigd. Nadien bleek uit tests dat de bacterie verdwenen was uit ons water.” Vitens besloot na deze eerste infectie echter niet om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen een eventuele nieuwe infectie. “Ons water was schoon en we voldeden aan alle eisen die aan het grondwater worden gesteld. Wij zagen de urgentie niet in om een systeem te installeren dat een infectie voorkomt. Nu wel, en dus zal dit systeem er ook komen”, aldus Jongepier.

Uit standaard onderzoeken bleek op dinsdag dus toch dat er wederom een infectie in het water zat. Deze keer gaat het om de enterococcus bacterie. Hoe er twee verschillende bacteriën in evenveel weken het watersysteem van Vitens binnenkwamen, kon het bedrijf niet verklaren. 

Water koken
Totdat het water weer volledig schoon is verklaard, wordt de inwoners van Oldenzaal en omstreken aangeraden het drinkwater te koken voordat het gedronken wordt. Zo ook Beppie Heilen, woonachtig in Oldenzaal. Toch blijkt het koken van het water een lastige handeling om aan gewend te raken. “Ik heb al meermaals gehad dat ik per ongeluk toch uit de kraan dronk, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld”, vertelt Heilen.
Boos is Heilen niet op Vitens. “Dat er nu twee keer achter elkaar een infectie in het water zit, zie ik meer als domme pech. We hebben al jarenlang kraakhelder en schoon drinkwater.”