De Nederlandse hotelmarkt zal pas in 2024 op haar oude niveau van voor de coronacrisis terugkeren qua bezettingsgraad en omzet. Dat blijkt uit een rapport van Horwath HTL, een adviesbureau van de hotelbranche. Met name in de Randstad zal dit proces veel tijd gaan kosten.

Het jaar 2019 was voor de hotelmarkt in Nederland een topjaar. Er werd in het laatste jaar voor de coronacrisis volgens het rapport van Horwath HTL een bezettingsgraad van maar liefst 78,2% gehaald. In 2020 was de bezettingsgraad nog maar 34,4%, de grootste terugval ooit in de Nederlandse hotelresultaten. Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, is het herstelproces langzaam begonnen voor de hotelbranche. Dat hotels pas in 2024 op hun oude niveau terugkomen, komt volgens Horwath HTL vooral door de regio Amsterdam en Schiphol. Die regio is erg afhankelijk van buitenlandse reizigers en het inreizen van hen is nog steeds niet altijd mogelijk.

Jurre Grijsbach
Jurre Grijsbach

Bron: ZKA Leisure Consultants

Marco van Bruggen, senior consultant bij adviesbureau Horwath HTL, ziet ook dat de hotels in Amsterdam het lastig hebben met luchtverkeer dat vaak stilligt: ”We hebben gezien dat corona een hele grote impact heeft gehad op de internationale reismarkt. Er is nog altijd weinig perspectief voor die markt.” Daarnaast is vliegen slecht voor het klimaat wegens de uitstoot van verschillende schadelijke broeikasgassen. Volgens Van Bruggen is dat een reden dat er weinig zal veranderen voor de internationale vliegmarkt op korte termijn

Buiten Randstad sneller herstel

Dat Amsterdam volgens Horwath HTL pas in 2024 terug is op het oude niveau wil niet zeggen dat dat geldt voor de hele hotelmarkt in Nederland. “Hotels buiten de randstad ontvangen veel binnenlandse mensen en de buitenlandse reizigers die ze ontvangen komen vaak uit Duitsland en België, waarschijnlijk met de auto. Daarom is de verwachting dat deze hotels sneller op hun oude niveau terugkeren”, aldus Van Bruggen. Volgens het rapport van Horwath HTL is er een kans dat hotels uit regio’s buiten de Randstad al in 2022 zijn hersteld van de coronaperiode. Er ligt voor hen zelfs een kans om mensen uit onze buurlanden te strikken voor een verblijf in Nederland nu dat weer kan.

Jurre Grijsbach

Bron: Statistiek Logiesaccommodaties (SLA) CBS

Toelichting: Deze grafiek laat zien dat na een stijging in 2019 van zowel Europese hotelgasten als intercontinentale hotelgasten er in 2020 een enorme daling was in beide categorieën. In totaal daalde het aantal buitenlandse hotelgasten met 65%. Dat is de grootste oorzaak van de daling in bezettingsgraad bij hotels van 78,2% in 2019 naar 34,4% in 2020, zoals in het rapport van Horwath HTL werd beschreven.