Uit een intern rapport van Facebook is gebleken dat jongeren een slechter zelfbeeld krijgen door het gebruik van Instagram. “We maken het beeld dat tieners van hun lichaam hebben erger voor één op de drie jongeren”, werd geschreven in een samenvatting van het rapport. Hoe komt het dat het zelfbeeld van tieners zo naar beneden gehaald wordt en wat is het mechanisme achter dit fenomeen?  

Instagram expert Kirsten Jassies is al sinds 1999 actief online en geeft trainingen over online marketing: “Je klikt op de post waar je oog op valt en het algoritme van Instagram ziet dat ook.” Jongeren met een onzeker zelfbeeld kijken sneller naar foto’s waar hun ideaal op staat. Het algoritme wil deze jongeren op Instagram houden en laat vaker foto’s van dat vaak slanke lichaam zien, waardoor het voor de jongeren gaat lijken of dat lichaam de norm wordt. “Instagram wordt dus een echokamer voor de onzekerheden van jongeren”, aldus Kirsten Jassies. 

 Het onderzoek is gehouden onder tieners uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daaruit blijkt dat 40% van de ondervraagde tieners die zichzelf niet aantrekkelijk vinden Instagram als een van oorzaken geven van dit gevoel. In Nederland heeft 73% van de leeftijdsgroep 15- tot 19-jarige een Instagram account. Wat Facebook gaat doen met de uitkomst van zijn eigen onderzoek nu het publiek is gemaakt is nog niet bekend.