Alle waardevolle meubels worden aankomende week van het oude Binnenhof pand naar een andere accommodatie ondergebracht. Ze worden opgeslagen bij de Rijksrestauratie Dienst in Den Haag. Zo blijven de meubels veilig en heel. 

 Alle meubelstukken worden gemarkeerd en opgeslagen, zodat ze, indien nodig, nog gerestaureerd kunnen worden. De Rijksrestauratie dienst bewaart deze stukken in het geval dat er eentje kapotgaat en ze deze moeten vervangen. “Voor dit soort oude gebouwen bewaren we liever alles, zo hoeft er niks ‘nieuws’ geplaatst te worden en kunnen alle historische panden in hun oude staat blijven.”, vertelt één van de verhuizers tijdens de verhuizing.

Met het verhuizen van alle spullen zijn maar liefst zes verschillende verhuisbedrijven bezig. “We hebben eerder al de spullen van de ministers verhuisd naar hun tijdelijke pand, nu volgen de historische spullen.”, aldus restauratiebedrijf Muezerie. Het oude pand wordt helemaal leeggehaald en dat is een bijzondere gebeurtenis. “Het staat er al sinds 1876 en is al bijna 100 jaar niet leeggehaald voor een restauratie. Hoeveel werk het nog is weet ik niet precies, maar we zijn al een paar maanden bezig.”

Eerder dit jaar verschenen de peperdure restauratieplannen. Het Parool meldt aan het begin van de zomer dat uit en brief van demissionair staatssecretaris Knops aan de tweede kamer blijkt dat de renovatie zo’n 243 miljoen duurder uitvalt. Dat zou te maken hebben met de onvoorziene technische uitvoeringsrisico’s, vertelt Knops. De totale verbouwing gaat 6 jaar duren, tot die tijd kan niemand het oude binnenhof betreden.