Volgens een onderzoek van datingservice Lexa willen één op de drie singles het liefst eerder weg tijdens een date, maar ze doen dit uit beleefdheid niet. Ook blijkt uit dit onderzoek dat de singles geduldiger zijn geworden door de lockdown. Hierdoor willen vrijgezellen hun date langer de kans geven om een goede indruk te maken. Maar hebben we echt wel meer geduld gekregen of is dit schijngeduld?

Liefdesexpert en auteur van het boek ‘Vind je eindman’ Carla Ketelaar vindt dat er te weinig tweede dates plaatsvinden. “Het is beleefd dat ze langer blijven zitten bij de date, maar singles haken te snel af.” Dit komt volgens Carla doordat vrijgezellen gaan fantaseren over hun date voordat ze degene gezien hebben. Hierdoor krijgen ze een idee in hun hoofd waar de ander eigenlijk nooit aan kan voldoen. Daardoor past de date niet in het perfecte plaatje. Ook digitaal contact voor de date speelt een rol. “Als je na veertien dagen chatten een live ontmoeting regelt, dan heeft je hoofd minder tijd om beeld over iemand te creëren.”

Te kritisch
Mensen beoordelen elkaar vanaf het moment dat ze elkaar zien. Voor een eerste indruk heb je 39 milliseconden nodig. In dat moment is het al duidelijk wat er van de ander gevonden wordt. “Veel singles daten met hun hoofd in plaats van met hun hart. Daardoor zijn ze te kritisch.” Carla wijst vrijgezellen er altijd op dat de eerste date nooit perfect zal zijn. “Misschien zit het kapsel niet goed en is de outfit niet mooi, maar dat zegt nog niks over het innerlijk van de persoon.”

Geen verschil
De lockdown heeft volgens Carla geen invloed gehad op het daten, want singles zijn nog net zo kritisch als daarvoor. “Volgens vrijgezellen is je date een kans geven de date beleefd uitzitten, maar dit is niet iemand een kans geven. Je moet eerst bij jezelf nagaan of je niet te kritisch bent. Als je met je hart gaat daten en op meerdere dates gaat, dan ben je geduldig en geef je het echt een kans.”