Sinds het nieuws is gekomen van de coronapas zijn aanmeldingen voor de coronavaccinatie verdubbeld volgens cijfers van GGD GHOR. De coronapas betekent namelijk dat je in restaurants, bioscopen, sportwedstrijden, enzovoorts een bewijs moet laten zien dat je gevaccineerd bent, een negatieve test hebt of een herstelbewijs hebt.

Afgelopen dinsdagavond werd bij de persconferentie bekend gemaakt dat je vanaf 25 september een toegangsbewijs nodig hebt om op sommige plekken binnen te kunnen komen. Dit nieuws was op de zondag daarvoor al uitgelekt en sindsdien zijn de aanmeldingen voor de coronavaccinatie in een rap tempo gestegen. Maar of dit echt te maken heeft met het nieuws van de coronapas is volgens GGD GHOR nog te vroeg om te concluderen. De doelgroep waar het voornamelijk om gaat is tussen de 12 en 60 jaar oud. Wel verschilt het per groep hoeveel mensen het zijn en er een zichtbare piek bij de leeftijdsgroep van 12 tot 30 jaar oud. Of dit zou betekenen dat jongeren nu graag een vaccin willen zodat ze naar festivals kunnen gaan, die nu weer zijn toegestaan, kan de GGD ook niet met alle zekerheid concluderen. Maar volgens hun is er wel een substantiële toename te zien.

In Nederland zijn er ruim 77% mensen volledig gevaccineerd, zo’n 85% heeft in ieder geval hun eerste vaccinatie gehad door Denise Nuij