Een groot deel van de klaslokalen in Nederland heeft de ventilatie niet op orde, zo stelt de vakbond CNV onderwijs. De bond pleit voor een spoedige verbetering in de luchtkwaliteit van klaslokalen. De nood op verandering is hoog omdat vanaf 25 september allerlei versoepelingen ingaan op scholen.

Er is dan geen verplichting meer op middelbare scholen om een mondkapje te dragen op de gangen. Ook de anderhalvemeterregel in dan passé . Op mbo’s, hbo’s en universiteiten worden veel van de huidige regels losgelaten. Hoewel de nieuwe ontwikkelingen reden kunnen zijn voor vreugde, zijn er ook mensen die sceptisch zijn.

Schokkende cijfers

De ventilatie is niet op orde, stelt CNV Onderwijs. Dat concludeert de bond op basis van onderzoek onder haar leden. Op primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo’s en hoger onderwijs geven 20 tot 37 procent van de leden tevreden te zijn met de ventilatie. “Schokkende cijfers”, schrijft Danielle Woestenberg op de website van CNV. Woestenberg is voorzitter van CNV Onderwijs. “Slechte ventilatie zorgt ook in “normale tijden” al voor ziekte en uitval. Je zou toch verwachten dat corona als katalysator voor oplossing van dit al jaren bestaande probleem zou zijn aangegrepen. Maar er gebeurt nog veel te weinig. Iedereen wijst naar elkaar.”

Kinderlongen

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar longen van kinderen. Kinderen zijn gevoeliger voor blootstelling aan luchtverontreiniging dan volwassenen. Dat heeft een aantal redenen:

Bron: RIVM

Gevolgen

De gevoeligheid heeft ook bepaalde gevolgen. Luchtvervuiling beïnvloedt de ontwikkeling van mentale en motorische vaardigheden. 93 procent van de kinderen onder de 15 jaar werden in 2018 blootgesteld aan teveel fijnstof. WHO (World Health Organization) heeft richtlijnen voor de hoeveelheid fijnstof in de lucht. De kinderen lopen dan ook een serieus risico volgens de gezondheidsorganisatie.

Wil jij weten hoe het zit in de luchtkwaliteit in jouw omgeving? Bekijk dan de luchtkwaliteit kaart van het RIVM.