In de ramen van het Tilburgse Metropolitan Museum is van 17 september tot 14 november volop mannelijk naakt te zien. De expositie ‘100% female, 100 % male nude’ is er om aandacht te vragen voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de kunstwereld. Dit terwijl het tentoongestelde naakt vrijwel altijd vrouwelijk is. 

Je verwacht het niet als je tussen de appartementen in de Stedekestraat loopt, maar hier bevindt zich een museum, een raam museum om precies te zijn. Dorith van der Lee en haar buurman, beeldend kunstenaar Sjon Brands, vonden de slaapkamerramen van hun appartementen er niet uit zien. Om hier verandering in te brengen begonnen ze in maart 2018 met het plaatsen van Sjon’s kunst in de ramen. Uiteindelijk groeiden de ramen van Stedekestraat 15 uit tot een heus museum. Elke twee maanden exposeren er verschillende kunstenaars. ‘’Soms denken mensen dat het museum binnen is, dan bellen ze in hun zondagse kleren aan’’, grapt Dorith.

Van links naar rechts: Ans Verdijk, Sjon Brands, Dorith van der Lee, Ellen Rijk Aukje Mak
Guerilla Girls

De nieuwste expositie van het Metropolitan Museum is ‘100% female ‘100 % male nude’. Een tentoonstelling van alleen vrouwelijke kunstenaars met alleen mannelijk naakt in de kunst. Het werk is erg divers: schilderijen, foto’s, collages, 3D-werken en keramiek.

Deze tentoonstelling is geïnspireerd op de Amerikaanse actiegroep ‘Guerilla Girls’.  Dit is een groep vrouwelijke kunstenaars die al decennia actievoeren tegen de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de grote musea van de Verenigde Staten. Hun conclusie: minder dan 5% exposerende vrouwen, terwijl het tentoongestelde naakt voor 85% vrouwelijk was. ‘’Toen dachten wij: laten we dat maar eens omdraaien en vragen of tien vrouwelijke kunstenaars aan de slag willen met mannelijk naakt’’, vertelt museumbewoonster Dorith van der Lee.

Het mannelijk schoon is te bewonderen tot 14 november. De tentoonstelling is gratis te bekijken in de ramen van het ‘Metropolitan Museum Tilburg’ (Stedekestraat 15, naast het Wilhelminapark)

Dorith: ”Ik denk dat mensen soms wel schrikken van de kunst of het niet begrijpen, ze mogen altijd aanbellen voor een gesprek of discussie.” Aukje Mak