Van de zesduizend sportterreinen in Nederland, zijn er 1800 (gedeeltelijk) rookvrij. Dit aantal is lager dan stichting Rookvrije Generatie had gehoopt. De coronapandemie beïnvloedde de stijging in het aantal rookvrije sportterreinen. De doelstelling van Nationaal Preventieakkoord om 2500 sportverenigingen rookvrij te houden is niet gehaald.

Relatiemanager Rookvrij Opgroeien, Mara van Dooremaal, vindt het jammer dat de stijging niet sneller toeneemt. Wel begrijpt ze de reden: “Veel verenigingen houden zich bezig met andere prioriteiten zoals financiën en corona.” In 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord afgesloten. Dit is een akkoord tussen zeventig gezondheidsorganisaties, waaronder Rookvrije Generatie, en de overheid. In het akkoord staan afspraken over het minimaliseren van ongezond eten, roken en alcohol. Een van de punten bij roken is de doelstelling dat in 2020 ruim 2500 sportverenigingen rookvrij zijn. Deze doelstelling is niet gehaald, maar Mara is alsnog tevreden: “Het aantal rookvrije verenigingen lijkt niet veel maar is wel meer dan in 2016.”

Jort

In 2015 begon de samenwerking tussen KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. Het resultaat van de samenwerking: de organisatie Rookvrije Generatie. In 2016 bereikte de campagne de eerste kleine verenigingen tot in 2017 de eerste voetbalvereniging aansloot. Tussen 2018 en 2019 is het aantal rookvrije sportterreinen verdubbeld. Dit komt doordat in het Nationaal Preventieakkoord maatregelen bekend zijn gemaakt; meer bekendheid betekent meer invloed. Op 29 mei 2019 bereikte Rookvrije Generatie de mijlpaal van duizend rookvrije sportverenigingen.

Bij Veldhovense voetbalclub Rood-Wit zijn ze sinds 1 januari 2021 rookvrij. De voorzitter van de vereniging, René van de Ven, zegt dat ze eerst niet meededen aan een rookverbod: “Wij vroegen rokers om vrijwillig uit het zicht te roken. We hebben het een jaar lang geprobeerd, maar ze bleven onder het afdakje roken.” Uiteindelijk heeft het bestuur van de voetbalvereniging besloten om het terrein volledig rookvrij te maken. “Roken en sporten gaat niet samen. Het is ook niet fijn voor anderen om door de walm te lopen, dus hebben we een volledig rookverbod.”

Sportverenigingen zijn niet gedwongen rookvrij te worden. Echter, Nationaal Preventieakkoord heeft de doelstelling om 2025 alle sportterreinen rookvrij te maken. Het Rijk heeft geen plannen om een rookverbod in te voeren. Wel heeft de gemeente Den Haag een Sportakkoord afgesloten waarin staat dat alle sportparken in 2022 een rookverbod hebben.