In het Philips De Jongh park in Eindhoven werd op 18 september door vrijwilligers zwerfafval opgeruimd. Dat deden zij voor World Cleanup Day, een internationale opruimdag. In 180 landen werd het afval van de straat gehaald. Nederland had ongeveer 40.000 vrijwilligers die meehielpen met opruimen, op 1574 verschillende plekken.

Deelnemers merkte dat er minder plastic flesjes werden gevonden. Dit komt doordat daar sinds 1 juli 2021 statiegeld opzit. De vrijwilligers vonden 37% minder van dat soort flesjes. Op initiatief van Partij voor de Dieren was er in het Philips De Jongh park een opkomst van zeven mensen. Volgens woordvoerder Virginia Jonkers doen er steeds meer mensen mee.

Het opruimen van het Philips de Jongh park was op initiatief van Partij voor de Dieren
“Het afval verspreidt zich sneller dan wij bij kunnen houden, maar elk beetje helpt” vertelt Martijn Verhees, een van de vrijwilligers.
“Het valt mij op dat op routes waar veel mensen komen, zoals op wegen of onder bruggen, er vaak veel zwerfafval ligt”, zegt vrijwilliger Lisanne.
Een van de vrijwilligers duikt de bosjes in want ook daar is afval terecht gekomen.
Vincent ruimt regelmatig afval van anderen op maar weet dat niet iedereen die gewoonte heeft. “Het verspreiden van afval gaat zo snel en onbewust dat veel mensen niet eens doorhebben dat ze het doen.”
“Zelfs bij bankjes, waar vaak prullenbakken bij staan, gooien mensen hun afval op de grond”, zegt Martijn.
Volgens de vrijwilligers was het een geslaagde dag. Virginia is als initiatiefnemer trots op het resultaat, maar weet dat de missie nog niet voltooid is. “Ons ideaal is dat meer mensen mee doen en niet alleen op World Cleanup Day.”